Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De släpper loss - och blir friskare

Annons

SPF pensionärer i Falun dansar, ler och motionerar sig till friskhet.

- Sträck på armarna, runda till en sol, kniip, känn muskelspänning i ryggslut och bäckenben. Räta på ryggraden, ge dig en kick i rumpan med ena foten... Såja, nu låtsassteppar vi...

Det är uppsluppet, rörligt och småsvettigt, när Gymmix Lena Grönberg leder SPF:s nystartade ryggjympa på Britsarvsgården.

- Skönt, och jätteviktigt att hålla i gång både kropp och knopp, försäkrar 86-åriga Nanna Lisa Gilén, som stavgångat till ryggjympan med 83-åriga väninnan Ingegerd Larsson.

- Det är roligt, rent av jättekul, tycker Ingegerd, som jympar för att försöka räta ut ryggen.

- Jag är lite "kutig" och behöver röra på mig.

Både Ingegerd och Nanna Lisa är flitiga på ålderns höst. De vattengympar och håller hjärnan i trim med olika SPF-aktiviteter. Nanna Lisa leder en kurs i Faluns historia.

Jympagänget i Britsarvsgårdens källarplan ser alert ut. De flesta hänger med i Lenas svängar och rörelser till härlig musik.

Balans på ett ben är svårt. En och annan missar koordination mellan fötter och ben, men alla hänger med, och gör sitt, så gott de kan.

Det skrattas, skämtas och småbusas. Om och när svetten lackar tar man en egen liten paus.

- Fin årgång. Här stelnar vi minsann inte till, försäkrar Lena. När vi lämnar SPF:s ryggjympa skuttar hela gänget omkring i skön jazzrytm.

KÄLLA: TT BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons