Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska odla hampa

Annons

Rolf Johansson och Agneta Månsson intresserade sig för hampa under slutet av 2004 och har sedan dess samlat på sig fullmatad information om växten.

De har nu fått tillstånd till att odla industrihampa i år, något som inte ska förväxlas med någon drog.

- För sisådär 50-60 år sedan var industrihampan en av våra viktigaste grödor då man kan göra otroligt mycket av det.

- För många handlar det bara om att odla cannabis, men för oss är det så mycket mer. Man kan göra över 50000 olika saker av industrihampan, berättar de.

Under förra veckan anordnade dessutom Rolf och Agneta ett seminarium om just industrihampan i Teknikdalen för att människor ska kunna fördjupa sig om växten.

Målet med odlingen är att andra ska få upp ögonen för just industrihampan och inse att det är en mycket användbar energikälla.

- Som exempel går det åt ungefär en hektar om man ska elda hampa, jämfört med motsvarande 3,75 hektar på skogsavverkning.

- Ur sådan synvinkel är det mer miljövänligt med eldning av industrihampan.

Hur lång tid tror ni det tar för att allting ska kunna lösas, alla projekt?

- Det är ju väldigt långsiktigt, men mellan 10 och 15 år beräknar vi att det ska kunna ta.

Under tidningens besök bjöd de båda på knäckebröd gjort av hampa; ett väldigt hårt bröd med mycket fibrer i och som dessutom smakade mycket bra.

- Det är världens mest fiber- rika växt, så att den är nyttig råd-er det inga som helst tvivel om.

Givetvis är tanken att Rolf och Agneta ska kunna göra någon ekonomisk vinst på hampa- odlingen också, men det främsta syftet är att miljön ska kunna utnyttjas på bästa sätt.

- Kan vi övertyga politikerna om hur nyttigt det trots allt är så bör inte det vara någon omöjlighet, den saken är klar.

Är det något mer ni skulle vilja tillägga vad gäller hampa- odlingen?

- Att vi ser framtiden med optimism och att folk inser att det är industrihampa vi odlar, ingenting annat, avrundar Rolf och Agneta.

JESPER KARLSSON

Mer läsning

Annons