Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska kransa vinnarna

Annons

Traditionen med kranskulla sträcker sig ända tillbaka till det första Vasaloppet 1922. Det året var Therese Eliasson ute på Mora för att följa det första Vasaloppet. En högtidsdag som denna var hon naturligtvis klädd i sin Moradräkt.

Ett ljushuvud, okänt vem, kom på idén att Therese inte bara skulle se vinnaren gå i mål. Hon skulle även bekransa densamme.

Förste segraren i Vasaloppet var som bekant Ernst Alm från IFK Norsjö utanför Umeå.

Sedan Therese första insats som kranskulla har många unga tjejer passerat revy längs upploppet på Vasagatan i Mora.

I år är det alltså Julia Limby som fått det ärofulla uppdraget.

Nu är inte Julia först i familjen Limby som kranskulla. Mamma Karin fick lägga lagerkransen runt Janne Stefanssons hals 1968.

Att få vara kranskulla i Vasaloppet är ett hedersuppdrag som ingen tackar nej till.

- Det har väl varit lite av dröm, men i takt med att åren gått trodde jag att jag blivit för gammal. När tävlingsledaren Bo Johansson ringde och fråga om jag ville vara kranskulla 2006 var svaret därför givet. Det blev ja med ett stort leende. Men först när han ringde trodde jag att det var något med skattestrulet som IFK Mora skidklubb har, säger Julia och skrattar.

För Julia kommer Vasaloppsveckan att bli tuff. Att ta hand om vinnaren är inte det enda som står på programmet. Hon tänker tävla själv också.

- Tjejvasan räknar jag med att åka. Dessutom damernas världscuplopp mellan Oxberg och Mora, dagen innan Vasaloppet. Det kommer säkert att gå bra, säger Julia.

Kransmasens historia är betydligt yngre än kranskullans.

Den förste som fick uppdraget var Axel Jungward. Året var 1988.

I år får kransmasen Martin Johansson dubbla uppgifter. Dels får han ta emot första tjej i Vasaloppet, dels har han segrarinnan i damernas världscuplopp dagen innan att ta hand om.

Precis som kranskullan Julia Limby har Martin fina sportsliga meriter, men som orienterare. Förra året blev han svensk mästare i sprint och nordisk bronsmedaljör på samma distans.

Dessutom kan han stoltsera med den fina sviten 1-3-3-3-5 i orienteringens Park World Tour i Asien.

Målet för Martin kommande säsong är orienterings-VM i danska Silkeborg.

Att han skulle få äran att vara kransmas har han inte haft en tanke på.

- När tävlingsledaren Marianne Karlsson-Eriksson ringde och frågade mig blev jag glatt överraskad. Det här kommer att bli en annorlunda och kul upplevelse, säger Martin som hoppas att någon av de svenska tjejerna är först.

- Vore kul om IFK Moras Elin Ek skräller och vinner världscupen på hemmaplan. Det vore en höjdare, avslutar Martin.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons