Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De säkrar påskskidåkning

Annons

På Idre Fjälls nordsida ligger snön betydligt djupare och där handlar det om tunn kallsnö i ett mer än halvmetertjockt täcke ovan på en hårdare botten. Drömföre för offpist åkare med andra ord. Men också en risk för laviner.

Lavinfaran på Idre Fjäll rankas dock endast som en tvåa på skalan, men det är efter att de mest utsatta områdena säkrats av pistörer.

Tidningen var med när ett stort snöfält och en ordentlig hängdriva sprängdes loss.

Förste sprängare var pistörbasen Tomas Nilsson som, tillsammans med Trond Lia, tog sig fram till hängdrivornas ovansida och placerade ut dynamitladdningarna.

Flera skidspår vittnade om att offpiståkare redan utmanat ödet och varit där innan pistörerna hunnit fram.

- Rena turen att inte de utlöst någon lavin, konstaterade Tomas över radion.

Offpistskidåkarna hade samtidigt packat ihop den lösa snön så den satt bättre än pistörerna först misstänkte.

- Där, bredvid Chocken, gick det en lavin i natt. Den tog med sig stängslet som markerar pistens ytterkant, säger Tosse Einarsson och pekar upp mot Chocken.

Just för att inte riskera att laviner letar sig in i det pistade området, men också för att säkra för dem som utmanar ödet och åker under lavinkammarna, så genomför pistörerna ett dagligt arbete med att hålla kontroll över snömassor som kan komma i rörelse.

- Lavinen som gränsade till Chocken, gav oss merarbete med att rätta till staketet, men där skötte naturen det hela själva utan att vi hann eller behövde ingripa.

För många år sedan drabbades Idre Fjäll av en lavinolycka och det är något som personalen absolut inte vill uppleva igen. Även om de är välutrustade och tränade för uppgiften, så finns det inget bättre recept mot lavinfaran än förebyggande arbete och att undvika utsatta områden.

Till påsken är Idre Fjäll så gott som fullbelagt och med all den snö som nu finns runt fjället så är det inbjudande att testa lössnöåkning.

- Det gäller bara att respektera de skyltar som finns och åka på ett klokt sätt, säger Trond Lia.

Trond var först att testa den ränna som öppnades efter det att lavinerna skjutits bort. För telemarksentusiasten Trond var det rena drömjobbet med lössnö upp till magen.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons