Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De överklagar beslutet om Salaproppen

Annons

Två välkända Falubor, Torbjörn Aulin och Lars Munters, anser att kommunfullmäktige i Falun överskridit sina befogenheter genom beslutet den 15 februari att förskottera 17,5 miljoner till vägbygget.

- Någon gräns måste faktiskt dras för vilka uppgifter kommuner tar över beträffande sådant som ankommer på staten, säger Lars Munters i en kommentar.

- Kommunallagen är möjligen dåligt anpassad till den verklighet som möter dagens förtroendevalda. Då justerar man lagen, tycker vi, men tar inte beslut som i stället vidgar gränserna med stöd av förvaltningsdomstolarnas jurister, säger Torbjörn Aulin och Lars Munters.

Totalt vill Falu och Borlänge kommuner förskottera 35 miljoner till Vägverket för att garantera att vägbygget kommer i gång redan i höst eller senast nästa år. Borlänge och Falun har valt att dela på kostnaderna och sam- tidgt också ingått avtal med Sala, Avesta, Hedemora och Säters kommuner.

Lars Munters, moderat och tidigare kommunrevisor i Falun och hans juristkollega Torbjörn Aulin, senast verksam som chef för Dalarnas kommunförbund, dessutom aktiv i junilistan, har vänt sig till länsrätten med sin överklagning.

I skrivelsen till domstolen är det beslutet i Falu kommunfullmäktige som överklagas. De båda juristerna hävdar att kommunfullmäktiges ledamöter i Falun svävat i fullständig okunnighet om de kommunalrättsliga grunderna för beslutet. De vänder sig också mot att ärendet inte varit föremål för någon beredning och att kommunfullmäktiges beslut strider mot lokaliseringsprincipen i kommunallagen. Därför ska beslutet upphävas, anser Munters och Aulin i sin klagoskrift till länsrätten.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons