Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De möts via ett internationellt språk

Annons

I lördags bjöd nästan 100 barn och ungdomar från Borlänge och USA på fiolmusik. Från North Carolina kom 50 ungdomar och lärare för att spela tillsammans med Borlängeungdomar.

På repertoaren fanns både lokalt och amerikanskt. Från Skänklåt från Hesse till Gripple-Joe-Fiddle.

Anna Barbara Adams, 16, och Nicole Rawley, 25, var i Sverige för första gången.

Först åkte de amerikanska ungdomarna till Stockholm och i helgen stannade de i Borlänge och hann bland annat ge en konsert tillsammans med svenska zuzukielever.

- Vi stannar i Sverige i tio dagar. Här i Borlänge har vi en konsert och bor hos familjer. Det är roligt att man kan spela ihop fast man kommer från olika kulturer, det märks verkligen att musiken är ett internationellt språk, sa Nicole Rawley som är fiollärare.

Fiolutbytet mellan North Carolina och Borlänge har hållt på i några år. Svenska elever har åkt dit och amerikaner har kommit hit.

Anna Barbara och Nicole är nöjda med resan hittills.

- Det är jättekul att spela med folk från Sverige och att se en annan kultur, sa Anna Barbara.

- Alla svenskar är trevliga. Men de säger alltid att de pratar så dålig engelska och så pratar de jättebra. Vår svenska är knappast bättre, det enda vi kan säga är "hej" och "tack", sa Nicole.

Den yngsta i den amerikanska gruppen är åtta år. Både de svenska och de amerikanska ungdomarna har lärt sig spela efter zuzukimetoden.

- Tanken bakom zuzukimetoden är att man ska lära sig spela instrument genom att lyssna, precis som man lär sig prata, förklarade Nicole Rawley.

Men ingen av eleverna hade tänkt sig att sommaren kunde vara som i Sverige.

- Det är jättestor skillnad på vädret här mot i North Carolina. Jag är inte van vid att det är så här kallt, sa Anna Barbara.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons