Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lever stugdrömmen

Annons

De har precis kommit tillbaka från en fjällvecka i sitt lilla fjällkryp-in när tidningen kommer på besök. Nio syltburkar med hjortronsylt har de med sig hem till sommarstugan vid Lilltorpet.

På en liten skogsväg 300 meter från Vällan hittade de sin stugdröm, fast då, 1980, såg stället inte mycket ut för världen. Tomten var mest skog och stugan var liten. Sedan dess har tomten röjts upp och nya hus har tillkommit: Bodar, ett litet pumphus och snart står också carporten klar.

Det är nämligen Ilmars hobby att bygga, ett intresse som har följt honom sedan barnsben.

Sitt paradis delar de utan några större konflikter med rådjur och en ugglefamilj:

- Den kommer tillbaka år efter år och det är vi väldigt malliga över, säger Inga.

I trädgården växer numera vinbärsbuskar, jordgubbar, en hel del blommor och bakom vedtraven finns ett litet potatisland, men skogens blåbär- och lingonsnår har det valt att ha kvar.

- Det är så vi vill ha det. Vem vill köra omkring med en stor gräsklippare, inte jag i alla fall, säger Ilmar.

I slutet av 1990-talet byggde de ut stugan. De ville ha ett rejält kök och ett sovrum. I stugan finns el och två eldstäder, så värme är inget problem när de vill vara här under vinterhalvåret. Däremot är inte vatten indraget och toa, det är ett utedass.

Och det är det som är lite av tjusningen med stuglivet för Ilmar och Inga. Diskar det gör de utomhus och likaså skalas potatisen utomhus.

- Det är lite primitivt, men det blir lite av en livsstil, säger Ilmar.

Umgänget stuggrannar emellan är gott. Snart är det dags för vägföreningsfest, något de började med förra året.

Då samlas medlemmarna i vägföreningen för att fixa med den gemensamma vägen och sedan är det fest på kvällen. Förra året dukades det långbord på en äng i närheten.

På vinterhalvåret bor de i lägenhet i Falun. I stugan bor de vanligtvis från mars till november, och här firar de också jul, nyår och trettonhelg.

Det är närheten till naturen som gör att de trivs så bra.

- Vi trivs så väldigt bra, vi vill ju vara mycket ute. Det blir så nära till naturen och det blir så naturligt att vara ute när man bor så här, säger Inga.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons