Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lämnade gröna Bath för vintriga Leksand

Annons

Det är ingen hemlighet att Leksand står högt i kurs bland landets kommuner. Kultur, natur, ishockey eller varför inte ett positivt företagarklimat. För Crookes var det lite av slumpen att de hamnade i hockeyns lejonkula.

Cathrin, bördig från Stockholm, har en syster som för något år sedan gifte sig med en leksing och slog sig ned i Västanvik. Sagt och gjort. Syskonkärleken gjorde att Crookes efter fem år i Bath öster om Bristol valde att slå sig ned i den betydligt vintrigare dalaorten för ganska precis ett år sedan.

Närmare naturen och en bättre uppväxt för barnen är klara plusvarianter. Samtidigt var det en stor omställning att lämna turistorten Bath med sina uppåt 90 000 invånare. I Leksand var det ganska lugnt, och var fanns allt folket? Kylan gjorde att gatorna var ganska tomma.

Engelsmannen Chris, som är grafisk designer till professionen, har funnit sig väl tillrätta även om det varit ganska knepigt att få jobb. Han ser skillnader mellan hemlandet och Leksand. Här bygger många sina egna hus - och jagar sitt eget kött.

- Folk här lever närmare naturen.

Nu håller Crookes på att förverkliga idén om ett café med lunchmat åt det gröna och ekologiska hållet.

Familjen Crookes behöver alls inte känna sig ensamma i dalametropolen. Det finns fler familjer med engelskt ursprung i bygden.

- Det finns många engelsk-svensktalande familjer här, Vi träffas en gång i månaden och spelar, sjunger och leker. Vi har funnit oss väl tillrätta, avrundar Cathrin.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons