Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De laddar för det 70:e trollbröllopet

Annons

- Ja, det är jätteskönt och det känns samtidigt väldigt bra att få komma hem till Äppelbo och vara med i Trollbröllopet, säger Sofia.

Sofia Rågenklint har växt upp med Trollbröllopet. Hon var med i spelet som älva åren 1983-84 och hon agerade i rollen som rånda i början av 90-talet. I sommar blir hon den hett eftertraktade dottern Karin.

Trollbröllopet är landets näst äldsta bygdespel. I sommar firar spelet 70-årsjubileum eftersom det uppfördes första gången 1935.

- Att spelet lever kvar beror dels på att föreställningen vänder sig till hela familjen, dels på att alla, både på och vid sidan av scenen, ställer upp ideellt.

Det menar Marit Ähdel Franzén, ansvarig för regiarbetet, vilket inte är något enkelt uppdrag med tanke på att spelet har ett 50-tal medverkande, många av dem barn.

Äppelbofolkets uppställning för Herbert Grönfall och hans Trollbröllop, framsprunget ur en gammal sägen om hur Äppelbo fick sin brudkrona från trollen, har inneburit att spelet aldrig kommit i något ekonomiskt trångmål.

- Vi är nog Dalarnas enda bygdespel som inte behövt belasta den kommunala ekonomin för vår överlevnad, siar Mats Gyllenvåg, scenmästare och ordningsman hos Äppelbo teateramatörer.

Årets ensemble, där Erik Steen och Anders Stolpe också tillhör nyförvärven, har nu ett par månader på sig att finslipa repliker och rörelseschema inför premiären vid Lämåsen den 12 augusti.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons