Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De köpte sängar för pengarna

Annons

Emma Svensson, Sanna Borgström och Erika Sandström har återgått till vardagen på Högbergsskolan och slutspurten inför studenten. Men deras tankar dröjer kvar vid upplevelserna från Lettland. Synerna, lukterna, sorgen men också den glädje de bokstavligen gett.

Som projektarbete vid skolan valde de att ordna en insamling till barnhem i Lettland. Bland annat ordnade de konserter på skolan och i kyrkor. När de summerade pengarna fanns runt 12000 kronor i kassan.

Genom de lettiska barnhemmens skyddsängel i Ludvika, Siv Blixt, fick de veta att behovet av sängar och sängkläder var stort. Tolv tusenlappar skulle räcka långt, ännu längre i Riga där priserna är betydligt lägre än här.

För att få fler sängar för pengarna och slippa en skrymmande och dyr frakt, erbjöd Siv Blixt projektarbetarna en resa till Riga. Och så blev det. I fyra dagar har de varit i Lettland, besökt flera barnhem med mycket varierande standard, besökt en halvrenoverad skola, sett behoven. Och köpt elva sängar med madrasser, täcken och kuddar.

Därmed har de formellt avslutat sitt projekt, men inte i praktiken. Upplevelserna har gripit dem djupt.

-Eftersom rummen på barnhemmet Ziemeli i Riga skulle tapetseras, ställdes sängarna undan tills det var klart. Vi vill tillbaka och se sängarna på plats, säger Sanna.

Och inte bara det. Utanför ett av barnhemmen fanns en skridskobana, men skridskor var en stor bristvara. Därför har de på en second hand-butik köpt tre par som ska skickas till Lettland.

-Vi ska också försöka ordna skidor. Sen har vi gjort en deal med tre killar. Sköter de skoljobbet resten av terminen så får de komma till Ludvika i sommar och hälsa på.

Får Emma, Sanna och Erika som de vill kan projektarbetet få följder även på Högbergsskolan.

- Vår idé och förhoppning är att Riga-projektet fortsätter på skolan. Till exempel påbörjades en renovering av en byggnad vid ett av barnhemmen, men byggföretaget gick i konkurs. Varför inte låta ett gäng byggelever från VBU åka dit några dagar och göra klart jobbet?

Inför projektarbetet träffades de och spånade på olika idéer. Att de skulle fortsätta med det när arbetet var över trodde de inte, men så är det.

- Skriv att vi tackar Siv (Blixt) och Helmut (Czerny) för det. De ledde in oss på det här och gjorde det möjligt.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons