Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan få högre lön

Annons

De är nio kvinnor och två män som genomgått en kvalificerad yrkesutbildning med inriktning på psykiatri- och demensvård.

När det var dags för examensfest i vårdskolans lokaler vid lasarettet dök kommunens vård- och omsorgschef upp.

Nils Nyström, som på fritiden gärna sjunger i Saxdalens Manskör, skulle sjunga för avgångseleverna, berättades det. För NLT sjöng han ut om elevernas framtid.

- De har skaffat sig en bra utbildning och har därför bättre förutsättningar att få jobb.

Dessutom, påpekade Nyström, tillämpas numera så kallad individuell lönesättning.

- Och ett kriterium vid lönesättningen är utbildningsnivån.

Samtliga nybakade vårdstudenter har i grunden erfarenhet från arbete i vården eller har utbildat sig på exempelvis gymnasiet för en framtid i ett vårdyrke.

- Denna kvalificerade utbildning är något mitt emellan gymnasiet och högskolan. Deltagare som tidigare gått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet kan nu titulera sig undersköterska med specialkompetens inom psykiatri- och demensvård, säger läraren Anna-Karin Fändrik.

Några av eleverna går tillbaka till sina gamla jobb med nya kunskaper, några har fått sommarjobb inom vården med goda möjligheter till fast tjänst inom en snar framtid.

Om ett år går kull nummer två ut denna kvalificerade yrkesutbildning.

- De är också elva elever och till hösten startar vi en tredje omgång av utbildningen. Vi har 20 platser och ännu fins det några vakanser, upplyser Anna-Karin Fändrik.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons