Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar mot spriten

Annons

Säterstampens teatergrupp kan åskådliggöra den här tiden på ett övertygande sätt. Det gör de varje år när Säterstampen, i början av augusti, spelar upp sitt möte för över hundra år sedan.

Det är Anna som alltid blir utkastad därför att hon inte är salongsfäig och en annan fru som också åker ut från mötet därför att hon vågar agitera politiskt mot klassamhället.

Anna (Gunilla Bodegrim) och agitatorn (Ulla Rönnols) är mycket övertygande i sina roller.

I går spelade de teater i en av logarna på Bispbergs herrgård. Det är samma stycke som spelas upp i samband med Säterstampen i början av augusti.

Vid ordförandeklubben sitter Sten Ljusteräng och håller logens medlemmar i herrans tukt och förmaning. Sten spelar för övrigt även präst när det drar ihop sig till Säterstampen.

Det dramatiserade logemötet är taget ur protokollböcker som ett par av skådespelarna vaskat fram från föreningsarkivet i Borlänge. Stycket bygger på riktiga händelser i Bispberg och beskriver på ett dramatiskt sätt människors kamp mot spriten.

Kötthandlare Andersson i Säter (Anders Norman) får problem med hustrun (Karin Hästö) när en av damerna på mötet avslöjar att kötthandlaren uppträtt berusad på rådhustorget i Säter.

Stycket avslöjar närheten mellan nykterhetslogerna och gudstron och problemet med att stänga ute agitationen från den framväxande arbetarrörelsen som på den tiden kämpade mot alkoholen.

Ni som missade helgens framträdande har chansen i början av augusti. För då kommer betydligt fler än bara nykterhetsmänniskorna att släppas lösa på Säters gator. Då får ni träffa "Anna" livs levande - en omskakande upplevelse.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons