Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar till reapris

/
  • Avhugget. Alla vill tjäna pengar. Men de litauiska skogsarbetarna hamnar i sista ledet.  Foto: Lars Dafgård

Annons

De sju litauiska skogsarbetarna möter inte våra blickar. Som en skallgångskedja arbetar de sig metodiskt fram genom snårskogen. Flugorna surrar runt hjälmarna och tuvorna sjunker under deras snabba stövelkliv. Den yngste bär en tioliters bensindunk som han ställer ned i mossan då och då.

Männen arbetar för litauiska Anedus UAB, en av många utländska entreprenörer i skogen. Arbetslaget jobbar hårt, men de känner till sina rättigheter, säger arbetsledaren Edward "Eddie" Galvele.

- Mina killar vet att om företagen inte samarbetar med facket så betalar de väldigt lite. Vi har hört om folk som bara får 60 kronor i timmen, säger han.

Eddies arbetslag jobbar åtta timmar om dagen. De får betalt per röjt område. Timlönen blir ungefär 100 kronor. Fast klockan snart är fem svingar de sina röjsågar utan tecken på trötthet. Klingorna plingar då och då mot stenar, annars hörs bara motorljud och knak från träden som faller.

- Det är fina områden de har fått. Snabbröjda, säger Hans Dung på Faluföretaget DSK Skog, som har anställt entreprenören Anedus UAB under hängavtal.

Arbetslaget är säkerhetsutrustade, men det är svårt att veta hur mycket de känner till om det avtal de skrivit under. Ingen pratar engelska. Och på DSK Skog verkar man inte ha så stor koll på skogsarbetarna. Hans Dung vet inte att Eddie egentligen heter Edward Galvele.

- När jag kom första gången till Sverige visste jag inte att man skulle skriva på kollektivavtal. Företaget vi arbetade för berättade det för oss, säger Eddie.

Det är tredje året han kommer till Sverige för att leda arbetslag. De senaste decennierna har antalet utländska arbetare i röjnings- och planteringsarbete ökat. De tar chansen att tjäna löner som de flesta svenskar inte ställer upp på. Som resultat kan skogsbolagen fortsätta att pressa priserna. Och Edward Galveles arbetslag klagar inte på att tjäna upp till fem gånger så mycket som de skulle ha gjort hemma.

Mer läsning

Annons