Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De jobbar för dig i helgen

Annons

Under storhelgerna har det stora flertalet ledigt från jobbet. Det finns dock yrkeskårer som jobbar på som vanligt för att andra ska kunna fira jul i relativ lugn och ro.

Inom äldrevården och hemtjänsten jobbar de flesta jularbetare i kommunen, cirka 115 personer. Enligt ordinarie schema tar de hand om 200 boende inom den kommunala äldreomsorgen, 260 äldre inom hemtjänsten, 25 boende i handikappomsorgen och 25 med handikappboendestöd.

- Och sedan har vi alltid en socialsekreterare i beredskap. Detta om exempelvis polisen behöver vår hjälp med omhändertagna barn. Polisen har ett telefonnummer att ringa, säger socialchef Gunnel Gyllander.

Vid räddningstjänsten har totalt elva personer ständig beredskap i kommunen. Sex brandmän i Rättvik och fem i Furudal ska kunna inställa sig på sina stationer inom fem minuter efter ett larm.

- Det är vår vanliga bemanning. För sju år sedan förstärkte vi under julhelgen. Men numera sköter rättvikarna sig mycket bra. Normal bemanning är tillräcklig, säger Rune Daniels.

Om en större olycka, brand eller kris inträffar kan räddningschefen kalla in räddningsvärnet i Boda och andra ordinarie anställda.

- Vi har också beredskap för riktigt stora kriser. Då kan krisledningsgruppen aktiveras. Den består av vakthavande vid räddningstjänsten, kommunalrådet och alla högre tjänstemän vid kommunledningskontoret. Samtidigt aktiveras Poson-grupperna efter behov för att exempelvis ta hand om anhöriga till de drabbade, säger Rune Daniels.

Räddningstjänstens högsta ledning i Rättvik, Rune Daniels och Jan Daniels, har en självpåtagen jour. De brukar - trots eventuell schemaledighet - alltid fira vita jular.

- Vi tycker det är bäst. Om något stort händer vill vi vara snabbt på plats, även om vi inte skulle ha den aktuella jouren, säger han.

Riskerna under julhelgen är fler än normalt. Ljus kan glömmas bort och starta bränder, elsystem kan överansträngas och skapa stora problem.

- Sedan har vi trafikriskerna. Speciellt under en kort julhelg - som i år - blir trafiken omfattande. Redan efter lunch under fredagen kan vi räkna med många julfirare på våra vägar, säger Rune Daniels.

Även kommunens teknikbolag och fastighetsbolag har egna jourberedskaper. Detsamma gäller för det lokala elbolaget Leksand-Rättvik Energi.

- Vi har jour dygnet runt. Till iår har vi förstärkt med en montör. Totalt blir det två montörer och en beredskapsledare i jour under julen. De ska vara tillgängliga i vårt driftsområde och inställa sig så snabbt som möjligt. Om större saker inträffar kallar vi in fler anställda, säger driftschef Bengt Sellner.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons