Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppas få EU-pengar till ett nytt kulturcentrum

Annons

Upprinnelsen till det nu sökta EU-projektet står att finna i det nordiska stensymposium som hölls i Orsa år 2004. Förutom deltagare från de skandinaviska länderna medverkade även skulptörer från Spanien och Bulgarien.

- De inbjudna skulptörerna uppfattade mötet som mycket intressant och kreativt. Därför har de inom gruppen bestämt sig för att utvidga kontakten.

- Samtidigt har vi i Region Siljan beslutat att så snabbt som möjligt genomföra ett transnationellt projekt. Våra intressen sammanföll med skulptörernas och därför har vi nu kunnat gå in med en ansökan för projektet Magma Burning Stones. Förhoppningsvis får vi ett klartecken från EU i mars och då kommer projektet att dras igång nästa höst, berättar Ann Beskow.

När skulptörerna bestämde sig för att bygga vidare på symposiet i Orsa, tänkte de inte enbart på att arbeta i sten, utan även med trä, metall, smide, måleri, fotografi och litteratur.

- Intentionen är att utveckla någon form av multidisciplinär forskning relaterad till visuell konst som teknik, filosofi, material, poesi och humanism.

- Forskningen är tänkt att göras i olika länder och syftar till att utveckla en utställning som i sin tur kan skapa förståelse genom erfarenhet. Förutom utställningar i Europa och Teneriffa är det också tänkt att upprätta skulpturparker i Europa, som är av intresse för såväl lokalbefolkningen som turister, säger projektutvecklaren Karin Sahlberg.

Arbetsgruppen för Region Siljan anser att ett internationellt kulturcentra i Region Siljan skulle kunna vara utvecklande för hela länet och locka många besökare till regionen.

- Därmed skulle utvecklingen av nätverket bidra till en turistisk utveckling, men även vara ett positivt inslag för länets barn och ungdomar som visat stort intresse för estetiska satsningar, säger Karin Sahlberg.

Målet för projektet i stort är att utveckla symposieformen att gälla fler konstarter, tekniker och konstformer, flera olika material, flera medverkande länder och fler konstnärer till en gemensam europeisk kulturgemenskap. I nuläget är de medverkande länderna Finland, Spanien (Teneriffa), Bulgarien och Sverige genom Region Siljan.

Kostnaden för hela projektet är 300 000 euro, cirka tre miljoner kronor, och vid ett ja för projektet svarar EU för 50 procent av finansieringen. Den andra hälften bekostas av Region Siljan, andra lokala och regionala parter samt övriga internationella deltagare.

Vid ett genomförande kommer vi på hemmaplan att få internatinella konstsymposier i alla Siljanskommuner. Det blir också workshops för konststuderande från högskolor och utbildning för konststuderande och konstnärer.

Programmet innefattar också internationellt samarbete och kulturellt utbyte med lokala konstnärer. Det väntas också en europeisk rörlighet för konstnärer och deras verk. Bland annat genom deltagande i utställningar i Europa och Nordafrika.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons