Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hittade sitt drömhus

Annons

"Vi" är, förutom "Jogga", hustrun Britta samt barnen William, tre år, och Viktor, fyra månader.

Både Jan-Anders och Brita är musiker.

"Jogga" spelar bas i Benny Anderssons orkester och deras melodi "Du är min man", med Helen Sjöholm som sångerska, är inne på sitt tredje år på Svensktoppen.

- Jag har tappat räkningen på hur många veckor vi varit på listan, säger Jan-Anders.

Skivhyllorna dignar av cd-skivor, många med klassisk musik, utan att någon i familjen lyssnar på klassiskt speciellt ofta.

- Jag har varit med på alla inspelningar och det blev en hel del inspelat med Göteborgssymfonikerna under 14 år. Vi som var med och spelade fick gratisexemplar, berättar Jan-Anders.

Han är född och uppväxt i Stackmora. I hemmet var det alltid musik.

- Pappa spelade dragspel och brorsan Perra spelade på allt han kunde komma över. Min kompis "Kire" Mångs, som gick i sexan, och jag, som gick i femman i Stackmora skola, sprang hem på rasterna och jammade med Perra. Han var arbetslös och satt och väntade på oss. Man fick inte lämna skolgården på rasterna, så vi fick smyga så att läraren inte såg oss.

Jan-Anders fick fortsatt musikutbildning i Orsa musikskola. Han prisar musikkulturen i Orsa.

- Musik är accepterat som något positivt från början i Orsa, och musikskolan är en stor grund. Det är bra att det hela tiden varit gratis att gå där. Musikskolan har också ställt upp. Jag hade Leif Göras som lärare. När han kände att han inte hade mer att ge mig, fick jag gå en dag i veckan på Lands-tingets musikskola i Falun.

Jan-Anders var lovande ishockeyspelare i Stackmora SK. Han satt med ishockeyskydden på sig under vissa musiklektioner för att hinna i tid till matcherna.

- Jag åkte hem på julloven från Musikhögskolan och spelade med Stackmora, utan träning. Det gick hyfsat.

Så småningom valde Jan-Anders bort puck och klubba för basfiolen och hamnade på Operan i Göteborg, och därefter blev det som sagt 14 år hos symfonikerna i samma stad.

Därefter flyttade han till Gävle.

Anledningen var Britta Östhols, som jobbat på Mora Siljan flygplats som trafikassistent under flera år på 80- och 90-talen och som flyttat åter till födelse-staden Gävle 1996, för att sköta ett familjeföretag i fastighetsbranschen.

Britta och Jan-Anders blir ivriga när de ska berätta om hur de blev ett par.

- Vi hade träffats i musiksammanhang i flera år, på Orsayran bland annat, utan att ha sett varandra. Vi hade samma umgänge i Mora, Orsa, Rättvik och Lek-sand. Nu hamnade vi vid samma bord i Moraparken, när Pelle Lindström spelade. Jag upptäckte hur trevlig Jan-Anders var, berättar Britta, som såg vem som var hennes man.

- Det var ömsesidigt, jag tyckte du var trevlig, kontrar Jan-Anders mot sin hustru.

De bodde fem år i Gävle innan de, pang-bom, hittade drömhuset i Mora. Ett gulmålat, tvåvånings trähus med vita knutar, parkett och öppen spis, 200 meter från gågatan. I augusti flyttade de in.

- Vi föll direkt. Det var precis vad vi drömt om. Det har charm och själ, konstaterar Britta.

Britta är medlem i showgruppen Högvilt, och när gruppen blev utan basist nyligen, gick budet så småningom till Jan-Anders, så nu är cirkeln sluten, musikaliskt mellan de båda.

Britta spelar även fiol. På "köksnivå", som hon själv säger:

- Jogga och jag brukar spela låtar i köket, Nittio procent Rättvikslåtar och tio procent Orsalåtar. Rättvikslåtarna är bättre.

Vid sidan av musiken sköter Britta delar av fastighetsföretaget på distans.

- Mitt mål är att så småningom kunna bygga upp någon egen verksamhet här i Mora.

Jan-Anders är inne på sin tredje säsong i Dalasinfoniettan

- Vi är ett gäng som pendlar till Falun, Johanna Tysk, Tomas Blanch, Per-G Larsson och Anders "Tjoppe" Jakobsson. Det fungerar bra, konstaterar Jan-Anders.

I mars åker han med BAO på turné i USA. Britta och barnen ska få följa med:

- Vi hoppas kunna döpa Viktor i Svenska kyrkan där.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons