Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De har knyckt min busshållplats"

Annons

Ingegerd Ahlbin är arg och besviken. Ingegerds oro beror på att Dalatrafik, i samråd med Mora kommun, förändrat sträckningen på busslinje 501.

I stora annonser informerades allmänheten i lokalpressen om den nya bussturen. Linje 501 inte längre trafikerar Broåkern och Älvgatan. En hel stadsdel förlorar sin busslinje.

Enligt trafikplaneraren på Dalatrafik, Sven Göransson, är skälet att öka bussåkandet till och från Mora järnvägsstation och på sikt till det resecentrum, som ska uppföras vid stationsområdet.

Buss 501 har tidigare fungerat som en ringlinje och gjort en runda från centrum, via järnvägsstationen, Mora lasarett, gymnasiet vid Älvgatan och åter till centrum. Förändringen innebär i princip att 501 går i tur och retur centrum, järnvägen och Mora lasarett.

Förändringen blir permanent.

- Resenärerna får i båda riktningarna lättare att ta sig till järnvägsstationen och köpcentrat i Noret. Dessutom fortsätter 501 till Hånåkni tur och retur för en snabbare förbindelse än tidigare. På den sträckning där 501 tidigare åkt över Klockarhagen sätts nu en ny linjebuss, 506, in, informerar Sven Göransson.

Han rekommenderar de boende vid Älvgatan att gå ned till hållplatsen vid järnvägsstation.

För Ingegerd Ahlbin och flera andra boende vid Älvgatan är beskedet chockartat.

Ingegerd flyttade från Malmö till Mora i december förra året. Hon ville bland annat komma närmare sina barn, som bor i Sälen. Med tanke på närhet till busshållplats och Österdalälven köpte hon lägenheten vid Älvgatan. Hon uppger att livet i Mora varit mycket positivt.

Det här beskedet är ett svårt slag då hon opererat båda höftlederna och behöver behandling hos sjukgymnast.

- Jag har alltid åkt ringlinjen till sjukbesöken. På vintern har det tagit 20 minuter för mig att gå till hållplatsen. När det varit svårt har jag själv betalt en taxi. Jag vill inte belasta samhället. Att gå till järnvägsstationen är för långt och kuperat.

Till tidningen säger Sven Göransson att alternativet för Ingegerd är att åka färdtjänst. Ett besked som får Ingegerd att gå i taket.

- Sådana svar får inte bara ges, säger Ingegerd upprört medan övriga grannar är uppgivna över det som skett.

Deras busshållplats står övergiven. Visserligen är hållplatsskylten borta, men det finns ingen information där om den förändrade sträckningen. Den gamla tidtabellen finns kvar, överklottrad, men knappast av Dalatrafiks signaturer.

Angående kritiken om utebliven information uppger både trafiknämndens ordförande Gösta Frost och handläggaren Lars Gunnar Larsson att det skrevs i lokalpressen om förändringen redan i höstas, när de politiska instanserna fattade beslut i ärendet.

Dessutom påpekar Lars Gunnar Larsson att en orsak till att informationen med annonser i lokalpresen kom så pass sent som i förra veckan, var att den skulle samköras med utgivningen av de nya tidtabellerna för sommaren.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons