Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ger liv åt byn igen

Annons

I ett och ett halvt år har Åsens by varit utan butik. Men nu lyser det åter i den gamla Konsumbutikens fönster och stor aktivitet råder där-inne. Det putsas och fejas, snickras och plockas upp varor på hyllorna.

Sofie Anbo, 29 år, och hennes mor Pia Anbo-Karlsson står bakom företaget. Sofie, som jobbat i åtta år på Östängs kompani, är den som i huvudsak kommer att stå i butiken. Men hon kommer att bli uppbackad av både mamma Pia, som jobbar deltid i förskolan Tallkottens kök, och många andra. Sofies kusin Ulf, nybiven pappa, äger fastigheten tillsammans med sin sambo Rosemarie Håmås. Både Ulf och Sofies sambo Mikael Liljedahl samt syster Malin och hennes make Kenneth Siitari är alla i butiken och hjälper till inför starten på fredag. Sofies mormor och morfar, Karin och Ingmar Karlsson, har också varit med i butiken varje dag och plockat varor, sina ålders-krämpor till trots.

Åsen har varit utan butik i ett och ett halvt år sedan Anders Bergman la ned butiken, som dock hade en god lönsamhet. Anders ville helst sälja fastigheten till någon som ville öppna butiken igen och när Ulf la fram idén för moster Pia så nappade hon direkt, liksom dottern Sofie.

Meningen var att man skulle ha öppnat redan tidigt i höst, men problem med banklån och annat gjorde att det drog ut på tiden.

- Vi har hela tiden haft mycket god hjälp av min mentor Göran Forsén från FLF, Föreningen landsbygdshandelns främjande, berättar Sofie, som också har känt ett bra stöd från Näringslivskontoret och myndigheterna. För att starta butiken får hon Starta-eget-bidrag under ett halvår. Ett mycket starkt stöd har de också känt från byborna. När man gick ut med en förfrågan om byborna var villiga att låna ut pengar räntefritt under ett par år fick man in hela 73 000 kronor. Detta trots att det i papperen står att lånet är oprioriterat, det vill säga att om det skulle bli konkurs så går pengar först till skatter, banker och leverantörer. En extra rolig sak med detta var att en person som kallade sig Nalle Puh skänkte en tusenlapp i stället för att låna ut pengar.

Nåväl, problemen redde ut sig och nu är det dags att öppna Åscaferiet på fredag. Då får Åsborna åter en livsmedelsaffär i byn.

Till att börja med kommer det att finnas livsmedel och det vanliga sortimentet som brukar finnas i en liten butik.

- Priserna blir ungefär som i Älvdalen och eftersom jag jobbar i Älvdalen varje dag kan jag ta hem varor som byborna saknar, när jag ändå åker hem, säger mamma Pia.

Dessutom blir det också, som namnet antyder, en liten caféavdelning i butiken.

Någon gång efter nyår kommer det också att finnas möjlighet attt lämna in tips, då Sofie har varit på kurs för detta. Dessutom kommer butiken att vara Apoteksombud. Och som alla lanthandlar blir byn säkerligen också den naturliga platsen där byborna möts och pratar med varandra. Byrådet som nyligen fått nytt liv kommer också att finnas på plats i butiken vissa dagar.

Sofie är förväntansfull och glad inför öppnandet på fredag. Hon har flyttat till byn och tagit över släktgården och trivs väldigt bra i Åsen.

- Det är en trevlig by och människorna är trevliga här. Dessutom är det en trygghet att få bo där man växt upp och sedan har vi en så fin sammanhållning i släkten, säger hon och ser mycket positivt på framtiden i Åsens by.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons