Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fyra elementen

Annons

- Det kan gå år mellan mina utställningar, i varje fall separatutställningar, berättar Anders Björnhager.

Men i december är det åter dags för en stor separatutställning. Denna gång på Storas museum i Falun, med elementen och andra fyrtal som tema.

Anders Björnhager är född i Håksberg och har så länge han kan minnas ritat och målat. Drömmen om en framtid som konstnär började kanske spira redan under pojkåren. Den var hur som helst fortfarande en dröm, då det 1970 hade blivit dags att flytta till Borlänge.

Anders var 17 år då han sökte arbete på Kvarnsvedens pappersbruk.

Han fick också anställning - lösningen blev dispens. Anders var nämligen aningen för ung för att arbeta på pappersbruket.

I Kvarnsvedens pappersbruk blev Anders kvar i närmare tre år och arbetade sedan drygt ett år på mejeriet i Borlänge.

1977 är ett viktigt år för Anders Björnhager. Det var nämligen då han flyttade till Stockholm för att gå ett år på Grundskolan för konstnärlig utbildning.

Anders sökte sedan till en teckningslärarutbildning, där han kom in som reserv.

I stället för denna utbildning blev det fyra långresor i Asien. För att få ihop pengar till resorna arbetade Anders som semesterav-lösare på Kvarnsvedens pappersbruk.

Beslutet att satsa på konsten tog Anders Björnhager, i dag verksam som målare, tecknare och grafiker, 1980.

Samma år blev det flytt från Stockholm till Borlänge, där Anders länge varit en etablerad konstnär. Han fick 1981 Borlänge kommuns kulturstipendium, 2001 kulturpriset och 2003 fackförbundet Pappers kulturstipendium.

Under många år har han också haft uppdraget som utställningskommissarie.

Ett uppdrag som sällan förknippats med någon dramatik. Helt enkelt beroende på att konstutställningar i Borlänge inte brukar väcka några starka känslor eller bli föremål för debatt.

Ett undantag var de unga konstnärerna Anna Jans och Johanna Hals utställning på biblioteket i höstas.

Främst var det Anna Jans målningar, könsorgan och olika sexuella aktiviteter, som blev föremål för uppmärksamhet, inte minst i media, krav på att utställningen skulle plockas ned och till med en demonstration.

- Det är alltid nyttigt med debatt, och för en gång skull pratade folk verkligen med varandra då de besökte en utställning. Själv fick jag både positiva och negativa reaktioner, summerar Anders Björnhager.

- När jag får sitta ute och måla trivs jag bäst, upplyser Anders.

Mest uppskattar han vårvintern och vårvinterns ljus.

En viktig arbetsplats för Anders är annars en stor del av året den härligt ljusa och rymliga ateljén på gården i Mjälga.

Här har Anders under några år arbetat in sig och här förbereder han under långa arbetsdagar höstens utställning på Storas museum.

Tidigare har Anders under 13 år haft sin ateljé i Wallinskolan och innan dess hyrde han i tio år en lokal vid Teatergatan.

Anders Björnhager arbetar med olja, akryl, akvarell, han tecknar i blyerts och tusch och ägnar även en hel del tid åt grafik.

De verk Anders arbetat med har varit i mycket varierande storlekar.

Allt från hans små palettfåglar till jättelika konstverk över hela väggar på Maximteatern, HSB-huset vid Ovanbroparkeringen i centrum och äventyrsbadet i Maserhallen.

I något mindre format är kommunpolitikerna Melker Davidsson och Georg Karlsson samt kontraktprosten Anders Åkerlund porträtterade. Alla tre signerade Anders Björnhager.

Efter ett inledande, mer stillsamt födelsedagsfirande, väntar snart naturens egen ateljé och många fina stunder av meditation och skapande på Anders Björnhager.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons