Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flyttar till Australien

Annons

Matts-Åke Belin arbetar på Vägverket och är doktorand i trafiksäkerhetspolitik vid Karolinska institutet. Under ett år ska han jämföra hur Sverige och staten Victoria i Australien arbetar med trafiksäkerhet.

- Båda länderna ligger i framkant när det gäller de här frågorna men jobbar lite olika, så det ska bli spännande att forska där, säger Matts-Åke.

Hans sambo Lena Hummel har tagit tjänstledigt från arbetet som lärare på Jakobsgårdsskolan.

- Det känns väldigt speciellt att under ett år få släppa fokus på jobbet och snurren i vardagen och bara ägna sig åt familjen, säger hon.

Lena kommer att ta hand om yngsta sonen Manne, 3 år, och även hjälpa till i den skola som Tilde, snart 7, och Anton, 9, ska gå. Det är en vanlig australiensisk skola med internationell profil.

- Det är lite nervöst hur det ska gå med engelskan, men mest roligt, säger Anton.

Inget av barnen har flugit förr utan börjar sin flygbana med en maratonflygning på 24 timmar. De berättar att det är ungefär svensk högsommarvärme när de kommer fram till Melbourne och att det blir väldigt hett under februari och mars.

- Att slippa overaller under ett år känns väldigt positivt, säger Lena och skrattar.

- Och jag kan ha sommarkläder hela tiden, säger Tilde.

Sommarkläder, vindtäta kläder, stövlar och judodräkter är vad familjen kommer att packa, liksom fotografier på barnens kompisar och dator.

- Vi har lärt mormor och morfar att chatta och så ska Anton och Tilde hålla kontakt med klasskompisarna på Tunets skola via e-post.

Att lämna kompisar och nära släktingar är lite svårt, men både mormor och morfar och mostrar och kusiner har lovat att komma och hälsa på under året.

Hur de ska bo vet Lena och Matts-Åke inte än. De hade hoppats få hyra ett möblerat hus under året, men det visade sig omöjligt.

- Men det finns gott om tomma hus, så vi ska hyra ett och möb- lera upp det lite provisoriskt. Det finns i alla fall Ikea där, säger Lena.

Att få uppleva vardagen i ett nytt land med helt annan natur och djurliv tycker hela familjen ska bli spännande, men de hoppas även kunna se annat än 3,5- miljonersstaden Melbourne.

- Stora Barriärrevet är ett måste, men annars har vi inte planer-at något än. Först riktar vi in oss på att skaffa en bostad och komma igång med arbete och skola.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons