Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flyttar en succé från Nalen till Björbo

Annons

Vidyadhar Ghanekar är, som namnet antyder, indier. Hans far är filmregissör i Bombay och både hans yngre bror och syster arbetar med filmproduktion.

-Jag gjorde filmdebut som liten baby, berättar han.

Att han kom att bosätta sig i Björbo beror på en lång serie tillfälligheter: Bland annat äventyrslystnad, en Stockholmsresa, Gärdesfester, hippiekultur och inte minst Margareta.

-Vi var hippies när vi träffades och blev kära, förklarar Margareta.

I vår, närmare bestämt under valborgsmässohelgen, den 29 och 30 april, ordnar makarna Ghanekar två konserter i Björbo IOGT-lokal.

-I höstas hamnade vi på Stacken, en så kallad bakficka till Nalen, och fick lyssna till Janne Åström och hans band. Då hade vi bara några månader tidigare sett Janne i Skinnarspelet i Malung.

Jan Åström, som utöver mycket annat är utbildad operasångare, har under senare år varit en flitig gäst i tv och även i Dalhalla, där han sjungit i Rhapsody in rock. Sedan början av 1990-talet har han ingått i Medborgarna, som dessutom omfattar kapellmästaren Benneth Fagerlund, key- board, Conny Bloom, gitarr och sång, Per "Pärtan" Lundqvist, gitarr, och Svante Drake, trummor och "muntrumma".

-Vi hade redan under 1990-talet hört talas om Medborgarna, men att höra dem spela var en otrolig upplevelse. Vi gick i taket och hela lokalen gungade. Det var faktiskt så häftigt att vi under fyra söndagar i följd åkte till Stockholm -över dagen -för att höra bandet spela. Vi åkte till Stockholm under eftermiddagen, lyssnade till Medborgarna på kvällen och åkte sedan hem för att kunna jobba under måndagen.

En kväll när de köade utanför Stacken kom Jan Åström förbi och hörde att de var från Björbo. Samtalet slutade med att de enades om att försöka ordna en eller två spelningar i revylokalen i Björbo.

-Vi vill dela med oss av vår upplevelse och visa att det finns underlag för ett brett nöjesliv även på landet. Medborgarna spelar bland annat tung 60-talsrock, musik av Beatles och Stones och gör dessutom häftiga Cornelis-improvisationer. Självklart är arrangörsskapet förenat med massor av arbete och en viss ekonomisk risk, men det är roligt och musikerna tar med sig en hel vagn med teknisk utrustning, berättar Margareta.

Det är första gången Medborgarna spelar i Dalarna och makarna Ghanekar har tagit hjälp av några Björbobor när det gäller praktiska detaljer och av Siljan Turism med biljettförsäljningen.

-Det är inte varje dag någon flyttar en succé från Nalen till Björbo, men allt är möjligt och arrangemang som gör livet lättare att leva är värda lite arbete, förklarar Margareta och Vidyadhar Ghanekar.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons