Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fick en listig idé

Annons

De två ska börja sälja och sätta upp aluminiumlister till fönster.

Idén fick Peter Cernold på jobbet. Han har arbetat som listare under ett antal år, vilket betyder att han satt upp lister runt fönster. När han jobbat i branschen har han sett metallister användas i olika sammanhang, exempelvis för att hålla gipsskivor på plats eller att kapsla in rör.

Han har tänkt att metallister skulle gå att använda i fogen mellan fönster och trälist. Finessen är, som han ser det, att det blir enklare att sätta upp fönstren och att det är billigare.

Redan för tio år sedan ringde han runt till olika tillverkare för att se om det fanns någon som kunde framställa produkten. Det fanns intresserade men priset de erbjöd var för högt. Då fick idén ligga - i tio år.

I höstas gick han ut med en förfrågan på internet och hittade en tillverkare med bra priser i Småland.

Peter och Nina Cernold har nu fått den första leveransen av lister och satt igång att sälja produkten. De börjar i liten skala. Peter fortsätter att arbeta som listare men har ledigt en dag i veckan för att utveckla sin idé.

- Vi försöker lite lugnt. Man vill inte gå från hus och hem för att man startar eget, säger han.

Nina Cernold går på entreprenörsskolan i Leksand. Hon har läst ett år och har ett år kvar. Hon arbetar med marknadsföring i deras bolag CIA, Cernolds installationsarbeten.

Hon har tagit ett långt kliv för att bli småföretagare i listbraschen. Hon är utbildad lärare och har arbetat åtta år inom yrket, bland annat på Södra skolan och Kvarnbergsskolan.

- Jag har älskat mitt jobb (som lärare). Men jag tror att det är bra att byta efter ett tag. Jag kanske kan komma tillbaka om några år, säger hon.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons