Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fastnade i spelfällan

Annons

Mattias Njord och Mustapha Pettersson, som kommer från föreningen Uris, Ungas revansch i samhället, berättade i Orsa om egna erfarenheter.

Under lördagen träffade de båda först 20 tjejer i åldrarna 13-18 år, deltagare i det så kallade Viola-projektet. En grupp med bara tjejer som får tillfälle att skapa ett nätverk med varandra.

Under diskussionen med flickorna pratade Mattias och Mustapha främst om risken att fastna på till exempel Lunarstorm på nätet. Några av flickorna bekräftade att de kunde sitta sex till åtta timmar. Risken finns att både tid och vänner prioriteras bort.

Under lördagskvällen kom ett 30-tal personer, både föräldrar och barn, för att lyssna på Mattias och Mustapha. Då blev det prat om att bli slav under dataspel.

Mustapha och Mattias återkom båda till att den som väl är inne i spelandet ofta övergår till att spela om pengar. Där har internetpoker blivit alltmer populärt, och mätningar visar att 15 procent av alla som spelar internetpoker har utvecklat spelberoende.

Mattias drabbades av spelberoende som 17-åring.

- Det började med att jag vann en storvinst på ett online-spel, berättade Mattias.

Mycket ville ha mer. Spelberoendet växte. Förlusterna likaså. Till slut fick Mattias jaga både tid och pengar.

En jakt som höll på att gå över styr i en personlig katastrof. Mattias tappade begreppen.

- Jag hade spelskulder på sju miljoner kronor. Det blev en rättslig påföljd. Det utdömdes fängelsestraff och ett skadestånd på drygt fem miljoner.

Mattias började få destruktiva tankar och togs in för vård i fyra månader.

- Jag blev fri från mitt speberoende. Det återstår dock drygt fyra miljoner för mig att betala av i skadestånd till privatpersoner och banker.

Den här livshistorien förmedlade Mattias till föräldrar och ungdomar i Orsa.

- Det som till en början verkar oskyldigt med ungdomar sittande framför datorn på kvällar och nätter, förvandlas till en verklighetsflykt. Till slut blir det upp till sju timmar vid datorn. Ofta så har föräldrarna ingen aning.

Vilka tecken ska då en förälder vara observant på?

- Om ens barn skiter i läxorna, inte kommer till matbordet, eller blir rastlöst och irriterat, då ska man definitivt ta tag i saken, sade Mustapha och gav råd om att familjen ska komma överens om ett spelschema som reglerar hur mycket spel som är tillåtet.

Föreningen Uris, med bas i Linköping, som de båda jobbar för, har funnits under ett år och verksamheten finansieras av Ungdomsstyrelsen.

- Vi åker ut i förebyggande syfte till skolor och föreningar i Småland och Östergötland med föredrag om spel- och datorberoende.

Uris är den enda föreningen i sitt slag i landet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons