Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får lära sig fånga lugnet

Annons

I ett av rummen håller en grupp elever på med Qi gong, i ett annat pågår meditation. I ett av klassrummen ligger eleverna på mattor på golvet och vänder och vrider sig enligt instruktioner från Pia Billström från Friskis och svettis.

- Dagen började med en timmes promenad i lugn takt. Sedan fick eleverna gå till den aktivitet de valt. Själv blir jag avslappnad av kombinationen rörelse och musik, säger Helén Forsberg, rektor på skolan.

I rummet intill leder Hannes Rosén jongleringen.

- I början tar det hårt. Både mentalt och fysiskt. Du kan inte tänka på annat när du jonglerar. Allt annat glöms bort. Efteråt känns det man tänkte på inte så viktigt längre, säger Hannes som använder bollarna till stresshantering även på sin fritid.

Alla datorer är avstängda hela dagen för att eleverna inte ska kunna ägna sig åt sina studier.

- Det har hänt att många har stannat hemma för att jobba då vi har haft studiedag. De har tydligen svårt att koppla av då de kan välja, säger Helén.

Ett bra sätt att slappna av är genom massage. Lärare visar hur man masserar varandra på ett enkelt sätt.

- För mig är fysiska aktiviteter bra då jag är stressad. Men det gäller att hitta sin egen avstressningsmetod, säger Margareta Jonson, sköterska på skolan.

-Det här är lite av ett test som kanske sår ett frö när det gäller att prioritera. Har du massor av aktiviteter i din kalender måste du ta bort någonting, annars kanske du till slut måste ta bort allt för att du inte orkar mera. Det gäller att lära känna sina egna signaler, säger hon.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons