Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De cyklade för god grannsämja

Annons

Loppet ska manifestera att det gått 100 år av fred och samförstånd mellan grannländerna efter unionsupplösningen 1905.

-Det blev ett bra premiärår och vi har bestämt att vi ställer till med tävling nästa år också. Förhoppningsvis ska vi då kunna öka deltagarantalet.

- Årets deltagare var i alla fall nöjda, även om det var en litet dålig vägsträcka en bit på norska sidan, säger Jan Sjökvist i tävlingsledningen.

Av deltagarna var det cirka 40 som körde den långa sträckningen, ett helt varv runt Fulufjället med start och mål i Sörsjön. Banan gick via Särna, Mörkret, Gördalen, Stöa, Fulunäs och mätte 16 mil. Det var en ganska tuff bana, men de mest vältränade motionsåkarna åka runt på 4.39. Och det fanns mycket vacker fjällnatur att njuta av.

Någon resultatlista upprättas inte men tidningen kan berätta att Anders Andersson, Knivsta, kom först tillbaka, före Niklas Olsson, Ludvika, och Martin Eriksson, Transtrand.

I startfältet syntes också Johnny Höglin, guldmedaljör på 10 000 meter skridsko i OS 1968. Höglin är i 60-årsåldern men var länge med och gav ungtupparna i täten sparring innan han vände om för att möta upp sin fru som kom i ett lugnare tempo.

Förutom långa rundan fanns två kortare alternativ, 80 respektive 26 kilometer.

-Vi hade deltagare från fyra nationer. Förutom Sverige var det Norge, Danmark och Tyskland, som var representerade. Det bådar gott för loppets utveckling. Nu ska vi fundera över lämpliga förbättringar och fler aktiviteter till nästa sommars Fredslopp, säger Sjökvistarn.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons