Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De borgerliga i Falun kan stoppa nya bolaget

Annons

Det är socialdemokraterna och centern i Dalarna som har kommit överens om att ta ett långsiktigt ansvar för att rädda flygtrafiken i länet.

Planen är att de tre kommunerna och landstinget ska gå samman och bilda ett gemensamt bolag för Dala airport och Mora-Siljan flygplats.

Under fem år ska de garantera driften som förhoppningsvis ska bli mer rationell och kostnadseffektiv.

Problemet för flygtrafiken i länet är att antalet passagerare minskat dramatiskt de senaste 15 år, i dag är det 75 procent färre som väljer flyget jämfört med 1990. Det beror bland annat på att förbindelserna blivit sämre, den kraftiga biljettprisökningen och närheten till Arlanda.

Genom åren har därför kommun och landsting fått skjuta till åtskilliga miljoner för att täcka Dala airport och Mora-Siljan flygplats underskott.

I Falun råder det därför stor osäkert om kommunen ska satsa på flyget eller inte.

I går behandlade kommunstyrelsen i Falun frågan. Miljöpartiet och vänsterparitet sade tydligt nej till förslaget. De borgerliga ledamöterna däremot valde att inte yttra sig, utan man väntar med att ta ställning tills kommunfullmäktige nästa vecka:

- Innan vi tar ställning till flyget är det viktigt att se även hur de andra kommunikationerna - tåget och vägarna - fungerar. Det vi hoppas få stöd för är en bättre järnvägsförbindelse mellan Falun och Borlänge, säger Lars-Erik Måg (fp), ledamot i kommunstyrelsen.

I Falun är det än så länge bara socialdemokraterna och centern som står bakom AB Dalaflyget, och det behövs ytterligare några mandat för att förslaget ska gå igenom.

- Vi måste som största kommun ta ansvar för den regionala utvecklingen, se till nyttan för näringslivs- och befolkningsutvecklingen i hela länet, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

Han och kommunalråd Dan Westerberg (c) är dock inte allt- för oroliga för att den borgerliga oppositionen kommer att stoppa förslaget.

- Jag är rätt lugn, ett eller fler borgerliga partier kommer att gå med oss, men det är inte givet, säger Jonny Gahnshag.

Fakta | Förslaget

Mora kommun, Falu kommun, Borlänge kommun och Landstinget Dalarna bildar ett gemensamt bolag för Dala airport och Mora-Siljan flygplats, AB Dalaflyget.

Borlänge kommun äger 33 procent, landstinget 32 procent, Mora 20 procent och Falun 15 procent.

Underskottstäckningen fördelas i förhållande till ägarandelen: För Faluns del beräknas det bli 2,0-2,1 miljoner om året, Borlänge 4,4-4,6 miljoner, Mora 2,6-2,8 och landstinget 4,2-4,5 miljoner.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons