Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är Dalarnas hetaste lantisar

När tidningen Land listar årets lantisar hamnar fäbodbrukaren Tin Gumuns från Rättvik på en andra plats.

Annons

Tin Gumuns blev rikskänd efter att hon under flera år kämpat mot Skatteverkets krav på att hennes fäbod i Karl-Tövåsen skulle ha kassaregister uppkopplat mot internet och elnät - trots avsaknad av el och mobiltäckning i fäboden.

I juni kom domen från Kammarrätten som gav henne rätt mot Skatteverket, och nu hamnar hon alltså på en andra plats när tidningen Land listar årets lantisar.

Till slut vann Tin Gumuns kampen mot Skatteverket om kassaregister i Karl-Tövåsen. Arkivbild.

Även Josefin Heed från Stora Skedvi finns med på listan, på plats 20. Tidningen Land skriver att hon fått fler ungdomar att engagera sig i landsbygdsfrågor genom projektet #ungapålandsbygden.

På plats 47 hamnar Margareta Stjernqvist från Orsa. Hon är initiativtagare till Orsa besöksgrupp, en grupp av volontärer som besöker gamla och ensamma personer i kommunen. Gruppen har tidigare belönats med ett samhällsbyggnadsstipendium.

Margareta Stjernqvist från Orsa ligger bakom Orsa besöksgrupp. Arkivbild.

En till Orsabo finns med lite längre ned på listan, på plats 49. Det handlar om Malin Sundin, som är mjölkbonde och krönikör. Hon har skrivit boken "Spilld mjölk", som väckte liv i debatten om situationen för mjölkbönderna.

Mjölkbonden Malin Sundin i Orsa har bland annat skrivt en bok om mjölkkrisen.

På plats 80 finns Helene Tungel i Siljansnäs, eftersom hon enligt Land är en eldsjäl i flyktingmottagandet i Siljansnäs. Hon har varit med och tagit fram "Siljansnäsmodellen", som innehåller metoder för att öka integrationen.

På förstaplatsen i tidningen Lands ranking av årets lantisar hamnar På Tidholm från Hälsingland, som enligt Land väckt starka känslor med sin TV-serie "Resten av Sverige".

Mer läsning

Annons