Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

David fann harmoni i Orsa

Annons

Orsa konståkning hade en annons på en internationell konst-åkningssajt på internet och det var den annonsen som David Haywood hittade. Han letade jobb, så därför sökte han.

- Efter tio år på resande fot i showbranschen kände jag att det var dags för mig att skaffa en något mera fast tillvaro.

Han kände att han ville slå sig till ro. Satsa på att bilda familj och bygga bo. Även om det var en stor omställning att byta ut en yrkeskarriär som showartist på turné över hela världen mot ett jobb som konståkningstränare i Orsa, så tycker han att han lyckats komma in i sitt nya liv snabbt.

- Det känns som om jag har varit här mycket längre än sex månader.

-Det var konstigt, till en början, att befinna sig på en så liten ort, att inte ha någon "coffeeshop" runt hörnet dit man kan svänga in på vägen hem från jobbet och stå och surra med folk, men jag vande mig och nu trivs jag riktigt bra, säger David.

Han har lärt känna flera av sina grannar och de träffas och gör saker ihop.

- De har tagit med mig och spelat bowling och vi tittar på videofilmer ihop.

Det finns en engelsk klubb, men den har David inte hunnit med att besöka än. De träffas nämligen på tisdagskvällar och då jobbar han på isen.

Under säsongen arbetar han sex dagar i veckan, cirka fyra timmar om dagen, som tränare. Det är vanligtvis på kvällstid. På dagarna går han en svenskkurs, svenska för invandrare på Centrumskolan. Han beskriver det som två helt olika liv.

- Det finns inga skridskor där och det är väldigt nyttigt för mig att göra något annat. Att träffa nya människor. Om jag bara skulle vara på isen, så skulle hela mitt liv kretsa kring konståkning. Då skulle jag bli helt knäpp. Man kan inte trivas med livet på de villkoren, säger David.

En sak har förundrat honom särskilt mycket när han åkt omkring i Sverige på olika konståkningstävlingarna och det är hur otroligt rysslandsdominerat det är på tränarsidan i Sverige. Han tycker att det är lite synd.

- Jag tror att svenska tränare skulle kunna ge åkarna mer hjärtevärme och göra konståkningen lite mindre pengafixerad.

Olikheterna mellan hans syn på konståkning och andra tränares märks på flera sätt. Medan många tränare bara tar sig an de allra bästa åkarna och bara intresserar sig för deras framgångar inom sporten, tycker David att det ska finnas utrymme för alla som vill att träna konståkning och hörn-stenen tycker han ska vara att man har roligt på isen.

-Det är alltid det sista jag säger till mina åkare innan de åker ut på isen inför en tävling "ha kul nu och njut av att åka ditt program". Själv slutade jag träna samma dag som jag för första gången kände att "nej, det här är inte roligt längre". Några dagar senare befann jag mig i Tyskland på Holiday on ice. Det är ett val som jag aldrig har ångrat.

Orsa konståknings Teija Koskinen är mycket nöjd med David Haywood som tränare. Klubben har under många år haft olika ryska tränare, men hon säger att det här är enorm skillnad.

- David passar mycket bättre som tränare i vår klubb.

Nästa säsongskontrakt är redan påskrivet. Orsa blir Davids hem-ort minst till och med april 2007.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons