Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Databas som räddar liv

Annons

Falu lasarett har, via lasarettsbiblioteket, som första vanliga landstingssjukhus full tillgång till den amerikanska databasen Micromedex. Det är läkemedels-kommittén i Dalarna som finansierar den här basen.

- En mycket användbar databas. Här finns hur mycket information som helst om läkemedel. Och informationen är oberoende, berättar Göran Gustafsson, som jobbar mycket med databasen.

En mycket värdefull funktion är hur olika läkemedel påverkar varandra.

Det är inte ovanligt att en patient tar ett tiotal olika mediciner.

- På några minuter kan man få reda på hur medicinerna påverkar varandra. Vad som är olämpligt att ge tillsammans. Här finns också naturmediciner med.

Det är där vitlök och Varan kommer in. En snabb slagning i databasen av Göran visar att detta kan vara en farlig kombination.

Att just Falun är först ut med den här satsningen hänger ihop med ett besök som bibliotekschef Bengt Holmkvist gjorde på Mayokliniken i USA, en av världens mest kända sjukhus.

- Ett litet land som Sverige har inte råd att bygga upp en egen så här mastig databas. Här går det att hitta nästan allt som är värt att veta. Problemet kan vara att det finns för mycket information, och att det därför tar lite längre tid att söka, säger Bo Claesson, ordförande i läkemedelskommittén.

- Det kan ta 5-10 minuter för en ovan läkare att hitta informationen. Har man då bara 10-15 minuter för en patient är detta kanske inte det man prioriterar främst. Än så länge är databasen mest till för knäckfall, när läkemedel inte fungerar som det ska på patienten, menar Claesson.

Landstingets lasarettsbibliotek har under de senaste åren satsat mycket på den nya datatekniken, och ligger i framkant i Sverige.

Falun var 1978 först utanför de stora universitetssjukhusen med satsningen på Medline, den i dag viktigaste kunskapskällan för läkare.

Falun drog tillsammans med Kalmar och Karlstad i gång satsningen på patientinformation på nätet, www.pion.net, som i dag innehåller 5246 referenser.

Landstinget Dalarna initierade det stora projektet som innebär att landets landsting nu har tillgång till ett ett 60-tal av de ledande läkartidskrifterna på nätet.

- Vi har alla våra databaser upplagda på vårt interna nät. Det innebär att alla som arbetar åt landstinget Dalarna kan komma åt den här informationen, berättar bibliotekschefen Bengt Holmkvist.

En läkare på en liten vårdcentral någonstans i Dalarna har därmed direkt tillgång till en stor del av den medicinska kunskapen som finns i världen.

Utan att behöva ha hyllorna fulla med uppslagsböcker och tidskrifter.

- Något som var helt otänkbart bara för tio år sedan.

Nu gäller det bara att få personalen att använda sig av all den information som finns.

- Det tar tid innan sådant här slår igenom. Först och främst måste man lära sig hur man söker informationen. Och vi lägger just nu ned en hel del tid på utbildning, berättar Holmkvist.

- Eftersom sjukvården bygger så mycket på kunskap så bör det här leda till att kvaliteten på vården höjs.

Lasarettsbiblioteket i Falun har stolta anor att försvara.

- Redan 1911 började lasarettet med biblioteksverksamhet. På 30-talet tog det riktig fart, och under Ulla Kjerrströms ledning byggdes ett stort bibliotek upp, ett sjukhusbibliotek för både patienter och för läkare, berättar bibliotekarien P-O Tellander, som håller på att ta fram bibliotekets historia.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons