Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... därför slår rånarna till

Annons

Statistiken talar sitt tydliga språk. Rånen ökar i Dalarna. Fram till den 11 december förra året anmäldes 35 rån i länet. Fram till samma datum i år är siffran 58.

Nu har dalapolisen sju färska fall att utreda. En situation som kan verka extrem, men långt ifrån är ovanlig.

Ett rån har ofta ketchupeffekt.

- När ett rån ägt rum, vet vi att det troligen kommer flera inom kort tid inom samma geografiska område, säger Bo Persson, dalapolisens presstalesman.

Att det är december och juletid tror polisen inte är anledningen till rånen som nu ägt rum. De nu aktuella rånarna har alltså inte, tror polisen, begått brotten för att få pengar till julklappar.

- Nej, det är en annan typ av rånare som ägnar sig åt sådant. Då håller man oftast till på parkeringar vid köpcentrum, där man länsar bilar, säger Bo Persson.

Som har en annan teori rörande de aktuella rånen.

Tidigare utredningar av liknande brott har visat att de vanligaste orsakerna till rån mot person och butik är ett häftigt uppkommet penningbehov. I regel handlar det om att snabba pengar måste fram för att kunna köpa narkotika eller betala skulder till andra kriminella.

Enligt Bo Persson är det bara en liten klick av de kriminella som ägnar sig åt rån. Det rör sig i huvudsak om impulshandlingar, som alltså inte är särskilt välplanerade. Gärningsmannen är i regel ofta också påverkad av narkotika när rånet utförs. Och beväpnad, vilket skapar en farlig situation.

-Blir man vittne till ett rån bör man inte ingripa, säger Bo Persson.

Som istället anser att man som vittne ska stå stilla och iaktta gärningsmannen och händelseförloppet. Studera vilka kläder rånaren bär, om finns det vapen med i bilden och i så fall vilken typ och hur ser rånaren ut, rör sig och talar.

- Det är viktiga uppgifter för oss i utredningen av ett rån, som är en typ av brott som vi relativt ofta klarar upp, säger han.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons