Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför oroar inte opinionsraset Dalamoderaternas länsordförande

I går redovisade SCB att Moderaterna tappar mest stöd av alla partier i riksdagen. Dalarnas moderate länsordförande är inte orolig.
– Inte orolig, men vi har en läxa att lära oss av detta. Vi måste bland annat bli bättre på det folk utanför storstäderna ser som viktigt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Annons

Opinionsraset roar inte Carl-Oskar Bohlin (M).

Enligt SCB har väljarnas stöd för Moderaterna sjunkit mest av alla partier sedan i maj. Opinionsundersökningen svider.

– Vi Moderater har hamnat i ett slags politiskt bakvatten. Vi har ägnat oss för mycket att respondera på S-politiken. Vi måste bli bättre på att beskriva vad vi själva vill för att ordna fram jobben, förbättra folks liv på landsbygden och vad vi vill göra för att förhindra ett samhälle som riskerar att slitas isär. Det har vi inte lyckats med, säger Carl-Oskar Bohlin.

Moderaterna har enligt SCB tappat 1,9 procentenheter sedan mätningen i maj. Partiet har nu ett stöd strax under 23 procent.

– Vi ligger trots allt i nivå med valresultatet. Men det är inte alls bra. Så här mitt i en mandatperiod borde oppositionen ha ett mycket större stöd, säger han.

Carl-Oskar Bohlin har forsatt förtroende för partiledare och partiledning.

– Vi har en läxa att lära oss. Partiet är också medveten om detta. Vi har nu flera arbetsgrupper igång - som ska ta fram förslag på det som vi ska gå till val på 2018. Detta kommer få effekt, men detta är samtidigt inget som gör sig självt. Vi har ett viktigt arbete framför oss, säger han.

SD:s länsordförande Jenny Nordahl tror väljarna ser partiet som trovärdigt.

Sverigedemokraterna ligger i mätningen kvar på en nivå strax under 18 procent. Samtidigt är SD det parti som ökat mest sedan valet 2014, med 4,6 procentenheter.

– Det är glädjande att vi fortsatt har ett start stöd bland folket - inte minst nu när andra partier försöker kopiera det vi sagt i så många år. Som Moderaterna om migration och integration. Väljarna genomskådar detta. Därför ligger vi fortsatt högt i mätningar, medan de minskar, säger Sverigedemokraternas länsordförande Jenny Nordahl.

***

SCB-mätningen

Moderaterna tappar 1,9 procentenheter sedan SCB-mätningen i ma. Partiet får nu 22,8 procent, vilket är 0,5 procentenheter lägre än valresultatet.

Socialdemokraterna backar också, med 0,3 procentenheter och får 29,2 procent i SCB:s mätning.

Stödet för Vänsterpartiet ökar med 0,9 procentenheter och har 7,7 procent.

Miljöpartiet får 4,5 procent , en nedgång på 0,2 procentenheter. MP är det parti som tappat mest sedan valet 2014, totalt 2,4 procentenheter.

Sverigedemokraterna får 17,5 procent. Partiet har ökat mest sedan valet, med 4,6 procentenheter. Dock är ökningen endast 0,2 procentenheter sedan i maj.

Det parti som ökat mest sedan mätningen i maj är Centerpartiet, med 7,1 procent, en statistiskt säker uppgång med 1 procentenhet.

Liberalerna backar något till 5 procent.

Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren med 3,1 procent.

Mer läsning

Annons