Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fortsätter Håkan, 70, att jobba

/
  • Håkan Bergeå fortsätter att jobba trots att han fyllt 70 år.

– För 20 år sen var det inne att sluta jobba vid 60 år. I dag är det inte så. Det är livskvalite att jobba vidare efter 67 för många.
Det säger Håkan Bergeå, 70 - som fortfarande finns på Borlänge kommuns lönelista.

Annons

Bergeå tog steget över från Vägverket och blev gatuchef vid Borlänge kommun 1986.

Han fortsatte i den rollen även sedan förvaltningen bytte namn (Stadsmiljö).

2006 nådde han pensionsåldern.

Men fortsatte att jobba kvar.

– Det blev så att jag vikarierade på mitt gamla jobb i olika omgångar eftersom min efterträdare var barnledig. Ett tag vikarierade jag också på stadsbyggnadskontoret, säger Håkan.

Han är fortfarande, trots att han passerat 70 år, kvar i kommunens tjänst.

– Jag jobbar med ett par projekt på konsultbasis. Jag har varit engagerad i projekten och det är både kul och stimulerande att få fortsätta. Jag vill ju gärna vara med och slutföra jobbet.

Vilka är projekten?

– Det handlar om E 16, som vi började med 2000. Nu är vi framme vid att omskyltningen sker i september som gör att Dalarna och Gävleborg får en europaväg. Sen är det Bergslagsdiagonalen, som vi inledde jobbet med 1990. Nu är den nästan klar. Den sämsta biten är mellan Ludvika och Kopparberg, tyvärr i det område där gruvexploateringen är på gång.

Håkan Bergeå konstaterar att det finns en trend att alltfler jobbar - högre upp i åldrarna.

– I mitt fall är det enkelt. Jag trivs med att jobba. Och eftersom min fru också jobbar är det naturligt för mig att fortsätta arbete. Det vore skillnad om båda i familjen slutar samtidigt, då kan man göra mycket tillsammans.

Synen på att gå i pension ändras över tid, anser han.

– För 20 år sen hörde jag många säga att man ville pensionera sig vid 60 års ålder. I dag känns det inte så. Fler och fler vill jobba längre. Har man dessutom haft turen att ha haft ett stimulerande jobb är det ganska naturligt att fortsätta.

– Dessutom gör generationsväxlingen att det ibland är svårt för arbetsgivarna att hitta rätt kompetens, säger Håkan Bergeå.

Mer läsning

Annons