Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Där var Sanna Kallur och Maria Danielsson överens: "Du kan bli din egen olympier"

Om att springa genom smärtan, med OS som mål.
Om att luften är fri och att vi alla är bra på något.
Deltagarna i Pralins Må Bra-dag fick höra spännande berättelser, men det blev också mys, mingel och mat.

Annons

För två veckor sedan var det dags för den årliga Må bra-dagen, som gjorde skäl för namnet. Ett 90-tal kvinnor och en handfull män träffades och trivdes medan himlen klarnade utanför Dalasalens spröjsade fönster.

Vänd kameran mot dig själv! Det var uppdraget från Maria Danielsson. När det sen var gjort fick publiken uppdraget att skicka fotot till en vän, med en mening om vad personen på bild är bra på.

Två inspirerande föreläsare pratade om motivation och om att börja på nytt. Sanna Kallur från Falun berättade om åtta år som friidrottare, med smalbenet som katastrofområde, från den där gången då hon snubblade på häcken i Peking 2008 till comebacken i Rio 2016.

Sanna gladdes över satsningen, men nu har hon nya mål. Ett som ligger i närtid, är barnet som växer i magen.

Sanna Kallur bjöd på sig själv och Pralinpubliken fick komma nära.

Sannas föreläsning får oss att både skratta, rysa och gråta.

Sannas föreläsning får oss att både skratta, rysa och gråta.

Maria Danielsson från Siljansnäs talade under rubriken "Luften är fri - vart lägger jag min energi?”. Och på Må Bra-dagen riktade hon sin härliga energi mot publiken i Dalasalen.

– Sluta säg: "jag önskar". Säg istället "jag ska"!

Hon är snowboardproffset som tävlade för två när hon körde OS: sig och sin bästa vän, som avled när hon kraschade i en snowboardtävling ett år tidigare. Maria drabbades, liksom Sanna, av skadeelände och vid en tävling drog hon av korsbandet och fick läkarnas hårda dom: din karriär är över . Då satsade hon på stickat i stället och driver nu företaget Deelicious – när hon inte arbetar som föreläsare, inspiratör och projektledare.

Sanna Kallur och Maria Danielsson är två starka olympier. Men ingen ska tro att deras idrottskarriärer varit någon räkmacka, det enklaste hade många gånger varit att lägga spikskorna eller snowboarden på hyllan.

Som elitidrottare så har de pressat sig till max, och verkligen behövt jobba med självkänsla, målbilder och pepp. Att skala ner elittänket och applicera de två unga kvinnornas erfarenheter, lärdomar och tips på sitt eget liv, var några tips publiken fick under dagen.

Det handlar om inställning och förållningssätt - då är det mesta möjligt. Och här är Sanna och Maria helt eniga: du kan bli din egen olympier.

Alla i publiken ombes ta en selfie av Maria Danielsson på scenen. Pralins redaktör

Må Bra-mingel

Lillemor Felldin och Elisabeth Söderström från Borlänge

och

– Vi tog bussen hit, och har nog varit med nästan alla Må Bra-dagar. Det är synd att det är färre än vanligt här, vi tror inte folk förstår hur mycket man får – fika, mat och bra föreläsningar.

– Pralin är anledningen till att vi vill ha tidningen – en bra blandnng av heminredning, livshistorier, personporträtt, även om jag (Lillemor) kan bli knäckt på recept som har tjugoelva konstiga ingredienser... Om vi får önska något mer är det kanske gör-om-mig-reportage, det hade ni ibland förr, säger Lillemor och Elisabeth som skrattar avvärjande vid frågan om de ställer upp och gör om sig.

– Nej, då klipper de bara håret av oss.

Katarina Johansson, Anette Granegärd, Ulrika Engman och Maria Engvall, alla från Stora Skedvi

tar en gemensam.

Alla utom Maria är systrar, Anette brukar få "dagen" som födelsedagspresent, de är nästan alltid med när det är dags för höstpepp med Pralin.

– Det är roligt att få gå på föreläsningar, fika och äta soppa ihop. Och Pralin är bra för att den bjuder på lite av varje, säger gänget som gärna läser fler reportage om "Skäve".

– Och så vill jag läsa mer om träning, säger Maria Engvall som är ledare inom gymnastikförbundet.

Christine Henriks och Linnéa Henriks från Vikarbyn, Karin Norberg och Daniel Englund från Sågmyra

Två mammor med vuxna barn som gjort sällskap till Pralins Må Bra-dag.

– Vi åker mycket utför och arbetar också som skidinstruktörer, så de här föreläsningarna lät spännande. Det här var en kul grej att göra tillsammans, säger Linnéa Henriks.

Och sedan hann vi inte mer, för det var dags att bänka sig för Maria Danielssons föreläsning.

Mer läsning

Annons