Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskt vikingaäventyr i sommar

Annons

För första gången på tusen år ska ett vikingaskepp korsa Nordsjön utan någon som helst motorkraft.

En dansk besättning på 65 man från Roskilde vikingaskeppsmuseum ska försöka upprepa förfädernas bravader och med enbart hjälp av fyrkantiga råsegel och 30 par åror segla världens längsta vikingaskepp, "Havhingsten fra Glendalough" via Orkneyöarna norr om Skottland till Dublin på Irland.

Målet med expeditionen är att klura ut hur vikingarna bar sig åt för tygla sina öppna och spensliga båtar på de öppna haven.

Resan går från Roskilde den 1 juli med flera strandhugg på vägen _ och kanske en avstickare till Stavanger i Norge _ om vindriktningen medger det. Expeditionen betraktas som höjdpunkten på årtiondens marinarkeologisk forskning i Danmark.

Norska kolleger gjorde 2005 ungefär samma tur i ett liknande vikingaskepp, "Gaia", som dock var både utrustat med hjälpmotor och mer lättmanövrerat än "Havhingsten". Den senare kommer att ledsagas av en följebåt. Men denna kan inte ta emot alla 65 på vikingaskeppet om något går galet. I stället är vikingafarkosten, enligt Rather Sörensen, späckad med räddnings- och säkerhetsutrustning.

"Havhingsten fra Glendalough" är 30 meter långt och 3,8 meter brett. Det har tillverkats på vikingaskeppsmuseet efter förebild av ett irländskt långskepp från 1042.

TT

Mer läsning

Annons