Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskarna v i l l EU-folkomrösta

Annons

Majoriteten av danskarna struntar fullständigt i om regeringen juridiskt sett är förpliktad att låta EU:s konstitution gå till folkomröstning. De vill folkomrösta i vilket fall som helst.

Enligt en opinionsmätning som nyhetsbyrån Ritzau låtit göra kräver 52,7 procent folkomröstning om det nya fördraget, även om det är så konstruerat att någon sådan inte formellt krävs.

En tredjedel av danskarna avstår helst från att rösta medan 13 procent svarade "vet inte".

Av mätningen, utförd av Catinét-institutet, framgår också att önskan om folkomröstning är utbredd även bland anhängarna till de partier som förordar ett ja till fördraget. Hittills är det dock Socialistisk Folkeparti enda ja-partiet som klart och tydligt har tagit ställning för folkomröstning.

Varken regeringspartierna eller De Radikale och Socialdemokraterne har velat ta ställning till folkomröstning innan fördragstexten ligger på bordet. Men Sövndal tycker att de båda stora oppositionspartierna ska ge sig ut på "demokratins väg".

Trots att hela 60 procent av s-väljarna vill ha folkomröstning, väljer partiet att avvakta.

Ursprungligen skulle danskarna ha röstat om EU:s nya grundlag 2005, men den versionen "avled" efter de franska och nederländska väljarnas nej. I det nya fördragsförslaget har alla de nio punkter som utlöste Danmarks folkomröstningsplaner plockats bort.

TT

Mer läsning

Annons