Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska soldater oroas över tolköden

Annons

När danska soldater lämnar Irak i augusti kan den danska bataljonens lokalanställda tolkar bli lätta mål för terrorgrupper. Regeringen måste ta fram en plan hur tolkarna ska få hjälp, anser officersfacket.

Företrädare för de stamanställdas centralorganisation (CS) är frustrerade över de oklara besked man fått från regeringshåll.

Uttalandet från de stamanställda kommer sedan både statsminister Anders Fogh Rasmussen och utrikesminister Per Stig Möller försäkrat det främlingsfientliga Dansk Folkeparti att det inte finns någon överenskommelse om asyl för de irakiska tolkarna. Men oppositionen hävdar att det finns muntliga avtal mellan regering och opposition om att tolkarna har en särställning. Därmed är det fortfarande oklart vad Danmark har att erbjuda tolkarna som av motståndsgrupper i Irak ses som angivare och medlöpare till ockupationsmakten.

CS kräver inte asyl för tolkarna men många medlemmar anser att det är olyckligt att det inte finns någon konkret plan för hur saken ska ordnas.

I januari krävde en grupp officerare asyl för tolkarna, vilket avvisades av regeringen.

Att oron är befogad framgår av en händelse i oktober då 17 tolkar vid en brittisk polisskola bara några kilometer från den danska bataljonen i södra Irak mördades.

TT

Mer läsning

Annons