Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk soldat dödad i Irak

Annons

En dansk soldat har dödats och fem sårats norr om Basra i södra Irak.

En vägbomb exploderade varpå danskarna sedan blev beskjutna med handeldvapen.

Händelsen ägde rum på måndagsförmiddagen, svensk tid, i området al-Hartha nära Basra. Dödsfallet innebär att sju danskar nu stupat under krigsåren i Irak.

Enligt danska medier körde patrullen rätt in i ett bakhåll. Vid attacken skadades också en civil tolk. Soldaterna kommer från Dragonregementet i Holstebro. Det danska försvaret uppger att man väntar med att gå ut med soldaternas namn tills alla anhöriga har underrättats.

De skadade fördes med en brittisk militärhelikopter till ett brittiskt fältsjukhus i närheten. De är inte känt hur allvarligt skadade soldaterna är.

Danskarna var ute på en rutinpatrull. Alla danskar har nu dragits tillbaka från stridsområdet.

Sedan september har tre danska soldater dödats i al-Hartha. Området har utvecklats till en "dödsfälla", med en särskilt hög koncentration av motståndare till den irakiska regeringen, förklarar den danska översten Henrik Sommer.

Shiamuslimska milismedlemmar och sympatisörer jublade runt det utbrända danska militärfordonet efter bakhållet. Några av dem bar omkring på en tillknycklad militärhjälm som tillhört en av de danska soldaterna, uppgav ögonvittnen för AFP.

Enligt närboende tillhörde angriparna Mahdi-milisen, som leds av den shiitiske religiöse ledaren Muqtada al-Sadr.

TT

Mer läsning

Annons