Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk polis anklagas för övervåld

Annons

Polisen i Köpenhamn ska be den danske riksåklagaren, statsadvokaten, att undersöka om polisen använde övervåld vid utrymningen av Ungdomshuset på Nörrebro den 1 mars.

Tidningen Politiken rapporterade på söndagen att polisens stormning av huset var betydligt brutalare än vad som tidigare sagts. Bland annat ska poliser ha slitit av ungdomsaktivister i ett tårgasfyllt källarrum deras gasmasker och slagit dem i huvudet med batonger.

En tysk 20-åring som medvetslös fördes till sjukhus med _ enligt vad polisen uppgav _ en allergisk reaktion mot tårgasen hade enligt läkarutlåtandet skallskador efter slag mot huvudet.

Polisens talesman Flemming Steen Munch sade efter aktionen att hela utrymningen var genomförd på några minuter. Men enligt tidningen tog utrymningen 40_45 minuter.

Per Larsen, chefskriminalinspektör vid Köpenhamnspolisen, meder att polisen gick "extremt hårt och resolut" tillväga och att den var ovanligt hårdhänt. Men han hävdar att det var nödvändigt för att genomföra uppdraget och för att aktionen inte skulle gå över styr.

Han välkomnar dock en undersökning för att se om poliserna gick över gränsen för det tillåtna.

TT

Mer läsning

Annons