Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansk ÖB på jakt med Saab

Annons

Danmarks ÖB Jesper Helsö har varit på vildsvinsjakt i Estland. Med på jakten var företrädare från Saab och Hägglunds. Kalaset betalades av en estnisk jaktförening som sponsrats av svensk vapenindustri.

Minnesstenen kom som ett resultat av Ericsson Microwave Systems affärskontakter med Estland. Det bolaget köptes av Saab under 2006.

Med på jakten var de finländska och estniska försvarscheferna och även representanter från Hägglunds, som likt Saab har Europas största vapenproducent brittiska BAE Systems som ägare.

Jakten skedde i januari förra året. Månaden innan hade danska försvaret köpt militärfordon för två miljarder kronor av Hägglunds. Saab deltar i kampen om en miljardorder på danska försvarets nya stridsflygplan.

Inbjudan till jakten var undertecknad av jaktsällskapet som också skickade ut den, men ÖB Helsö säger att han bjöds in av sin estniske kollega och att han inte kontrollerade vem som ordnade och betalade jakten. Syftet var att umgås med de estniska och finska försvarscheferna. Informella överläggningar förekom, även om inga formella möten hölls, säger han.

Jesper Helsö ska nu lämna en skriftlig redogörelse till försvarsminister Sören Gade (V) om jaktturen.

Socialdemokraterna kräver att Gade svarar på om Helsö brutit mot reglerna. Enligt Försvarets materieltjänst ska anställda tacka nej till privata möten med vapenleverantörer, påpekar Morten Bödskov, Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor.

Saab utreds för misstänkta mutbrott av överåklagare Christer van der Kwast när det gäller uthyrningen av 14 Gripenstridsflygplan till Tjeckien 2004.

TT

Mer läsning

Annons