Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansar för livet

Annons

I går stod hon och Erik Jax i entrén till Folkets park i Hedemora och rev biljetter och tog betalt. Det var återigen dags för motionsdans som i dag är i betydligt större omfattning än det var för 25 år sedan.

- Fast i dag är det färre dansare än vi brukar ha. Normalt har vi ungefär 250 dansare här varje vecka, i dag är det cirka 150 betalande, berättar Erik Jax som varit engagerad i PRO:s motionsdans i fem år.

Vad är skillnaden mellan motionsdans och nöjesdans egentligen?

- Skillnaden är att Motionsdansen arrangeras av PRO vilket innebär att man måste vara medlem där eller någon annan pensionärsförening för att få komma hit. Vid nöjesdans kan vem som helst komma och dansa, berättar Erik Jax.

Iris Gran tittar inåt dansbanan, där finklädda och väldoftande äldre par virvlar runt till tonerna av Masbandet, och man kan ana hennes intresse för dans.

- Nu rycker det lite i benen, säger hon skämtsamt och skrattar.

Det som en gång började med pensionärer som fick lov att ta ansvar för sitt eget motionerande, har i dag växt till en livsstil. Och att det rör sig om motion råder det ingen tvekan om, när man ser Gudrun Andersson röra sig mot utgången samtidigt som hon torkar svetten ur pannan och hämtar andan.

- Det här är så roligt, säger hon och fortsätter.

- Jag är mycket ute och dansar! Förra veckan blev det nog rekord då jag var i svängen tre dagar. Det är så väldigt socialt och man får träffa och lära känna så mycket nya människor, berättar hon med eftertryck.

Ingen motionsdans utan vätskepaus och dansare strömmar ut till både den inhägnade uteplatsen för att få vind i håret och till kafeterian. Framme vid disken står två stora dunkar med kylt vatten och små plastmuggar att dricka ur.

De flesta slukar vattnet törstigt och småpratar lite om den gångna dansen. En av dem är Arvid Nyström från Avesta som ser motionsdans precis för vad den är.

- Jag kallar det här för gymnastik, det är ju mer motion det här än vad verklig gympa är, menar han.

Arvid har dansat i 17 år och ser motionsdansen som en chans att slå två flugor i en smäll; Att både få motion och att träffa nya bekanta.

Han tillsammans med 150 andra kan inte ha fel, dans är motion.

THERÉSA HONGISTO

Mer läsning

Annons