Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danmark värd för FN-möte om klimatet

Annons

Danmark står 2009 värd för nästa stora FN-konferens om klimatet, som blir den största sedan Kyotoavtalet 1997.

USA och Kina som inte godkänt Kyotoavtalet ska med, slog den danska regeringen fast som sitt mål när den på onsdagen meddelade att klimatmötet hålls i Köpenhamn om två år.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen hoppas att Danmarks nära samarbete med USA ska vara till hjälp.

Minst 10|000 deltagare från 170 FN-länder och fristående organisationer väntas till Köpenhamn under klimatmötet, som blir det viktigaste på tolv år. Kyotoavtalet gäller till 2012 och en ny överenskommelse, ett "Köpenhamnsavtal", måste ersätta detta. EU:s stats- och regeringschefer har nyligen föreslagit ett globalt avtal om minskade utsläpp av växthusgaser senast 2009, vilket är ett krav om det ska vinna laga kraft innan Kyotoavtalet löper ut.

Köpenhamnsmötet blir också den första miljökonferensen efter USA:s presidentval i december 2008. Om en demokrat vinner kan det innebära att USA vänder om helt i frågan. USA står för en fjärdedel av världens utsläpp av växthusgaser som koldioxid.

Danmark erbjöd sig att stå värd för konferensen vid ett möte i Kenyas huvudstad Nairobi i fjol. Formellt är det Latinamerikas tur att arrangera mötet enligt FN:s turordning, men det danska miljödepartementet har framgångsrikt lobbat för Köpenhamn, inte minst hos den brasilianska regeringen.

Den danska regeringen ser också en chans att sätta Danmark på världskartan på ett helt annat sätt än under Muhammedkrisen härom året, då stora delar av den muslimska världen protesterade mot publiceringen av karikatyrer av profeten.

TT

Mer läsning

Annons