Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danmark välkomnar sin nya prinsessa

Annons

På söndagen välkomnades Danmarks nya prinsessa med kanonsalut i Köpenhamn och Helsingör och allmän flaggning i hela landet.

Exakt klockan tolv avlossades kanonbatteriet Sixtus på Holmen i huvudstaden och vid Kronborgs slott i Helsingör, 21 skott vardera som traditionen bjuder vid särskilda begivenheter i det danska kungahuset.

Medan kanonerna alltjämt mullrade i bakgrunden spelade Den Kongelige Livgardes orkester "Congratulations" på slottsplatsen i Amalienborg som hyllning till kronprinsparet och den nyfödda.

Den lilla flickan föddes på Rigshospitalet i Köpenhamn klockan 16.02 på lördagen, något tidigare än beräknat. Hon vägde 3|350 gram. Mindre än två timmar senare kom prins Frederik själv ned till väntande journalister på sjukhuset och berättade att Mary och barn mådde "super".

Han sade att flickan liknade en helt vanlig baby med en massa hår och att förlossningen hade gått utan problem. Han medgav att även han själv var mer samlad den här gången än när parets förstfödde, prins Christian, föddes i oktober 2005.

Förlossningen gick snabbt. Prinsessan Mary födde naturligt inom sex timmar efter det att hon blev inlagd på Rigshospitalet. Som förra gången fick Mary ryggmärgsbedövning för att lindra smärtorna.

Det är inte klart när mor och dotter får lämna sjukhuset, lika lite som vilka namn den nya prinsessan ska bära. Ryktet förmäler dock att barnet ska döpas efter farmor, drottning, Margrethe, kronprinsens mormor Ingrid eller Marys mor Henrietta _ eller efter alla tre.

Drottning Margrethe och prins Henrik besökte sjukhuset kort efter prinsessfödseln.

Senast det föddes en prinsessa i Danmark var 1946 då dåvarande kronprinsessan Ingrid födde Ann-Marie. Den nyblivna prinsessan är nummer tre i tronföljdsordningen.

TT

Mer läsning

Annons