Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danielsson får kritik för passivitet

Annons

Förre statssekreteraren Lars Danielsson var inte så aktiv som han påstått i inledningen av flodvågskatastrofen 2004.

Därför fick förre statsministern Göran Persson mager information, enligt katastrofkommissionen.

Konstitutionsutskottet (KU) och katastrofkommissionen fick felaktiga och ofullständiga uppgifter när de granskade regeringens hantering av flodvågskatastrofen i Asien.

Det står klart efter kommissionens granskning av de 119 databand som i höstas hittades i ett låst skåp i regeringskansliets källare. Banden innehåller regeringskansliets loggar av e-post och in- och utpasseringar kring tiden runt katastrofen. När KU tidigare frågade efter e-postmaterial fick man svaret att det hade gallrats och inte fanns kvar.

Efter att ha granskat de nya uppgifterna reviderar kommissionen delvis slutsatserna från den förra granskningen, som avslutades 2005.

Kommissionen kritiserar Danielsson för att han inte sökte mer aktivt efter information om läget, inte minst eftersom det var han som skulle hålla statsministern informerad och att han dessutom var jourhavande beslutsfattare.

Enligt kommissionen hade inte Danielsson någon kontakt med UD och han kunde alltså inte veta att UD:s ledning var i gång, som han sagt. Inte heller verkar kontakterna med den dåvarande förvaltningschefen Gunnar Holmgren ha varit särskilt omfattande, med tanke på att han varit en av Danielssons huvudsakliga informationskällor.

Danielsson säger till TT att han tycker att kommissionen bortser från två viktiga saker i sin granskning:

Att allt som görs inte lämnat tekniska spår efter sig.

Att det var utrikesdepartementet som hade det huvudsakliga ansvaret för krisledningen.

Lars Danielsson tycker också att kommissionen i sin analys "tappat bort" att det inte var statsrådsberedningen utan utrikesdepartementet som var krisledning.

TT

Mer läsning

Annons