Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniels liv blir dokumentärfilm

Annons

Konserten i Hedemora kyrka gör Daniel Andersson med fyra andra elever på piano, violin, cello och trumpet från Lilla akademiens musikgymnasium i Stockholm där han just har påbörjat sin sista termin. Repertoaren består av Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Arvo Pärt och Astor Piazzolla.

Den sistnämnde, som blivit känd för sina tangoinspirerade kompositioner, torde vara den som de flesta har lättast att associera med dragspel. Haydn och Bach skrev ju sina verk långt före dragspelet var uppfunnet. Men Daniel Andersson menar att det går alldeles utmärkt att spela dessa äldre kompositörer på dragspel.

- Deras klaverstycken behöver inte arrangeras om för dragspel. Jag kan spela pianonoterna rakt av, förklarar han.

Bach är en av Daniel Anderssons stora favoriter. Samtidigt är hans fugor bland det svåraste som finns för dragspel.

-Det är så många stämmor. Men hans musik är så fullständig, så perfekt, säger Daniel Andersson och tillägger att Antonio Vivaldi är en annan av husgudarna.

-Barockmusik funkar helt enkelt väldigt bra för dragspel.

Intresset för dragspel, eller ackordion som det heter i musikerkretsar, väcktes hos Daniel Andersson när han som nioåring besökte Jularbomuseet i Avesta. Den förste läraren var hans farfar.

Till en början var det just Kalle Jularbo som gällde. Senare fick han upp öronen för den ryska dragspelsmusiken och kom att studera dragspel i S:t Petersburg under två år.

I Ryssland är dragspelsmusik mycket större än i Sverige och det finns en bredare repertoar. Under kommunisttiden var orglar förbjudna i kyrkan. Det ryska dragspelet fick därför ersätta orgeln och specialbyggdes för att efterlikna orgelns klang.

Ett tv-team kommer att filma Daniel Anderssons framträdande i Hedemora kyrka. Dokumentärfilmarna kommer att följa Daniel under ett helt år, både i privata och offentliga sammanhang. Privat kommer han filmas redan i dag när han firar sin 22-årsdag. Men Daniel Andersson lyfter hellre fram instrumentet än sig själv.

-Det är bra att ackordion får lite reklam på det här viset. Den är alldeles för okänd i Sverige som instrument för klassisk musik.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons