Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Riazat gillar att göra hjärndöda saker - om han har tid

/

Dalariksdagsman Daniel Riazat har ett av vänsterpartiets tyngsta uppdrag - talesperson i skolpolitiska frågor.
– Om jag har tid gör jag gärna "hjärndöda" saker. För att "spola ren skallen". Som att se "Fast and Furious 7" på bio, säger han.

Annons

Vänsterns dalariksdagsman Daniel Riazat, 25, har alltid varit tidigt ute i politiken. Yngste nämndordföranden i Falun någonsin - 19 år. Yngste länsordförande för vänstern i Dalarna någonsin - 21 år. Samt efter senaste valet yngst på riksdagens dalabänk - 23 år.

– Jag är yngste vänsterpartisten i riksdagen, tredje yngst totalt av alla ledamöter just nu. Min ålder har aldrig varit ett problem här i riksdagen - vare sig inom mitt eget parti eller bemötandet från meningsmotståndare. Det var faktiskt värre när jag var skolordförande i Falun. Då var min ålder ett enormt stort problem för många, säger han.

I riksdagen har han ett av partiets tyngsta uppdrag - talesperson i skolpolitiska frågor.

– Ett stort ansvar. Jag måste vara påläst. Kan inte göra bort mig. Det skulle påverka hela mitt parti. Hitintills har jag lyckats att inte göra bort mig - tror jag, säger han.

Roligast i riksdagsjobbet har varit att utforma partiets politik och att vara en del i förhandlingarna med regeringen. I jobbet ingår också att informera partikollegerna hur de ska argumentera och rösta i skolfrågor.

– Att debattera betygsfrågor mot Gustaf Fridolin direkt i SVT-studion var minnesvärt. Han var "bakbunden" av att sitta i regeringen, han tyckte egentligen inte det han tvingades säga. För mig var det bara att köra på, säger han.

– En annan kul sak under riksdagsperioden - men också utanför riksdagsarbetet - var när jag deltog i debatt-SM under Almedalsveckan i fjol. Jag och Hanif Bali (M) delade på segern, säger han. (se, #debattSM).

Livet är just nu är i stort sett bara politik. Tiden för egen fritid är knapp.

– Men vad är egentligen fritid? För mig är politik ett fritidsintresse som ger mig kraft, säger han.

Han försöker ändå kombinera politiska jobbet med sociala saker.

– När jag är här i Stockholm, eller ute i landet, träffar jag kompisar. Visst skulle det vara skönt att bara slappa någon gång, men dagarna i riksdagen rullar på med möten - kvällarna måste jag läsa in handlingar och fakta. Jag är ändå hem till Falun nästan varje helg. Det är oerhört skönt för mig att kunna bottna hemma i huset i Falun med familjen, säger han.

Bio har det exempelvis bara blivit en enda gång under mandatperioden. Actionfilmen Fast and Furious 7.

– He, he. Jag gillar "hjärndöda" saker. Då spolar jag ren skallen från allt som jag hela tiden måste tänka på, säger han.

Det politiska arbetet är han mycket nöjd med.

– Det är svårt att vara i opposition som vi - och samtidigt förhandla om budget med regeringen. Det har dock gått bra. Jag tycker vi fått igenom mer politik i opposition än vad miljöpartiet har fått i regeringsställning, säger han.

Han tror att han blir kvar i riksdagen några år till. Hans bakgrund driver på honom.

– Som det känns nu, och om partikamrater och väljare ger mig förtroendet, så kan jag absolut tänka mig att fortsätta över nästa val. Den solidaritet jag och min familj fick ta del av när vi kom till Falun och fick vara kvar i Sverige är mycket det som driver och definierar mig som politiker, säger Daniel Riazat.