Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dammluckor fastfrusna

Annons

När den nya dammen byggdes protesterade flera boende mot planerna att bygga en damm med luckor som öppnas nedifrån. De som protesterade insåg redan då att det var en konstruktion som med stor sannolikhet skulle medföra problem att öppna luckorna under vintern.

- Det är en tokig konstruktion. Vi har fått hålla på hela lördagen för att få upp luckorna innan vårfloden kommer. Det vore önskvärt att få till en överrinning av vattnet så det rinner över av sig självt, säger Lennart Hansson som arbetar på den skogsentreprenadfirma som har hand om att sköta regleringen av dammluckorna.

Enligt Lennart var det en meter tjock is som fick huggas loss under helgen.

- Nu kan vi öppna luckorna när vårfloden kommer, säger han.

Greger Hjärpsgård arbetar på Sveaskog och ansvarar för dammarna. Enligt honom går det att få upp dammluckorna med gasol om det bildas is, så det föreligger ingen direkt säkerhetsrisk på grund av isproblemen.

Han berättar att det företag som gjorde konstruktionen tänkte sig att det skulle dras in elektriska ledningar i dammlucksystemet för uppvärmning och genom det skulle problemen med isbildning förhindras.

Men troligtvis var det för stora kostnader för detta system, så därför blev detta aldrig inmonterat. Istället var tanken att det skulle användas gasolvärme för att värma upp isen. Detta beslut togs innan Sveaskog övertog ägandet och ansvaret för dammarna.

- Vi måste ta ett beslut så att det här blir okej till nästa vinter, säger Greger Hjärpsgård och fortsätter:

- Det är klart vi ska se till att de får fungerande dammluckor, antingen med elektrisk värme eller med gasolvärme. Som en extra säkerhetsåtgärd kan man kanske även skära av en bit av övre delen på dammluckorna för att få till en överrinning av vattnet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons