Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damm vid Balungen byggs säker

Annons

Kraftverksindustrin har tagit fram regler för dammsäkerhet och klassificerat de olika dammarna utifrån vad som skulle hända om de brister.

Tängers kraftverks regleringsdamm vid Balungens utlopp har fått en klassificering som visar att det finns stor risk för allvarliga skador på samhällsfunktioner och miljö om den skulle brista. Dammen ska klara ett så kallat 10000-årsflöde som är det värsta tänkbara.

Därmed ska den klara att släppa förbi ett flöde på 212 kubikmeter vatten per sekund. I dag klarar den bara 128 kubikmeter per sekund.

Men så mycket har aldrig släppts igenom, uppger Walter Johansson på Fortum. Vid den stora översvämningen i Heden sommaren år 2000 rann det som mest 92 kubikmeter per sekund.

Nu ska säkerheten för dammen i Balungen höjas och Fortum ska ansöka hos Miljödomstolen om att få göra vissa åtgärder.

Det man vill göra är att bygga om dagens tre utskov till två nya segmentluckor och sänka damm-trösklarna med en meter. Fortum har också gjort en fördjupad dammundersökning och hittat en del brister. Bland annat ska erosionsskyddet uppströms förstärkas och tätkärnan i dammen höjas liksom dammkrönet.

På tisdag ska planerna presenteras närmare vid ett samrådsmöte i Tängergården dit intresserade kan komma.

Men de åtgärder som Fortum nu vill göra har ingenting med det övriga arbetet för att undvika översvämningar typ den som skedde år 2000.

- Nej, de problemen får utredas för sig, säger Walter Johansson.

Hans förhoppning är dock att det arbetet senare ska leda till att man aldrig ska behöva släppa ut mer än 50 kubikmeter vatten per sekund från dammen i Balungens utlopp.

- Klarar vi det så klarar de sig nedströms, säger Walter Johansson.

Åtgärder för att nå dit kan handla om sänkt vattennivå i Amungen. Men det handlar inte om en större sänkning av vattennivån under dämningsgräns än vad som är idag utan tvärtom, menar Walter Johansson. Nu ligger vattennivån på 1,5 meter under dämningsgränsen och det är inte bra, anser han. En lämplig sänkning kan i stället vara en 50, 60 centimeter under dämningsgränsen. Det kan man klara, tror han, om man också utnyttjar Balungen som buffert och börjar tappa ur tidigare om det är risk för översvämning.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons