Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalvik Oil expanderar

/
  • Håkan Södderlunds Dalviks Oil möter efterfrågan på nya minimackar i Sunnansjö, Göästrikland och Hälsingland

Annons

Håkan Söderlunds lilla bensinbolag har nu 25 ministationer.

När de stora bensinbolagen, som OKQ8, Statoil, Shell med flera stängt sina mindre mackar i Dalarna och angett dålig lönsamhet som skäl så har befolkningen kastat sig på telefonerna och ringt till Håkan Söderlund Dalvik Kvarn som moderbolaget heter.

- Det finns många engagerade människor ute i bygderna. När de stora bolagens kalkyler inte går ihop så lägger de ned, de har helt andra marginaler än med dem vi arbetar med, säger Söderlund som säger att det blir några nya mackar också i år, hur många vet han inte än.

- En mack är en vital del för en mindre ort. Utan mack och lanthandel så försvinner servicen och vi kan ofta hitta samarbeten, förklarar han.

Etableringen i Sunnansjö blir ett sådant exempel där OKQ8 lägger ned och människorna i samhället vill ha en mack kvar vid konsumbutiken och har vänt sig till det lilla oljebolaget i Dalarna.

- Vi hämtar bensinen i Gävle hamn. Just nu har vi bäst avtal med Shell, ibland blir det Preem men bensinen kommer från samma cistern så det är samma bensin i våra pumpar som i de storas, säger Håkan Söderlund.

Dalvik Oil startades när macken i Torsång skulle läggas ned och Håkan Söderlund såg att det fanns möjligheter att rädda den. Dalvik Kvarn har Borlänge som riktnummer och Falun som postadress så man känner sig som ett genuint Falun-Borlängeföretag.

- Dalarna, Gästrikland och Hälsingland är lagom för oss, bedömer han.

De nya mackarna i Hälsingland och Gästrikland ligger i Bomhus, Enånger, Jättendal, Stocka och Trebo, orter som de stora oljejättarna vill glömma.

Dalviks Kvarn är ett familjeföretag i fjärde ägargenerationen. Huvudnäringen är och förblir försäljning av spannmålsfoder.

Mer läsning

Annons