Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalkarlsvägen - ingen tvekan

Annons

- Målet är att skylta leden ända till Stockholm, säger Trons Lasse Mattsson, en av eldsjälarna i arbetsgruppen för Dalkarlsvägen.

Dalkarlsvägen är egentligen ett nät av vägar och stigar som strålar samman i en gemensam led. Vissa av vägarna har nästan 500 år på nacken och leden användes en gång av dalkarlar och kvinnor som vandrade i grupp ner till Stockholm för att säsongsarbeta.

Sedan storvandringarna startade år 2000 har Dalkarlsvägen blivit en succé. Flera hundra personer har slutit upp i vandringarna och hembygdsföreningar över hela Dalarna har arbetat idogt för att röja upp och snygga till de gamla lederna.

I år är det alltså dags att göra leden än mer tillgänglig för allmänheten. Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund står för skyltarna och de enskilda hembygdsföreningarna ser till att de kommer på plats.

- De skyltar vi sätter upp i år visar ett par korslagda pilar, precis som i Dalarnas vapen. De visar att man befinner sig på Dalkarlsvägen. Nästa steg är att skylta med de lokala namnen på stigarna och på sikt ska vi även sätta upp informationstavlor på intressanta platser utefter leden, säger Trons Lasse Mattsson.

I onsdags valde arbetsgruppen för Dalkarlsvägen att förlägga den allra första skyltningen till Fline som ligger i Husby i Hedemora kommun.

- Just Dala-Husby hembygdsförening har varit väldigt aktiv i arbetet med Dalkarlsvägen. När vi gjorde första storvandringen år 2000 hade de röjt framvägar och gjort jättefint åt oss. Därför valde vi att sätta upp första skylten där.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons