Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt engagemang för projekt om inflytande

Annons

En seminariedag om inflytande, det var Elin Abrahamssons projektarbete. Hon var själv nöjd med dagen, men besviken på det dåliga engagemanget från elever, skolan och de lokala politikerna.

- Jag förstår inte att de inte är mer intresserade när det är valår och vi är förstagångsväljare, säger Elin Abrahamsson.

Under rubriken "Ditt inflytande" ordnade Elin Abrahamsson en seminariedag för årskurs tre på St: Mikaelsskolan. Alla rikstäckande politiska ungdomsförbund och Rädda Barnen fanns på plats. Dagen var Elins projektarbete. Hon går själv tredje året på samhällsprogrammet och hon var nöjd med hur dagen hade gått.

- Seminariehållarna var nöjda och det känns skönt för mig att de inbjudna trivs och tycker att upplägget var bra, säger Elin Abrahamsson.

Det hon var mindre nöjd med var engagemanget från eleverna, skolan och de lokala politikerna.

- Inga lokala politiker kom, eller hörde ens av sig, säger Elin som tycker att det är ett märkligt agerande.

- De kan inte begära att vi ska engagera oss och rösta när de inte ens kan ställa upp och informera, säger hon.

Några lärare sågs inte heller till under dagen och de flesta elever försvann också.

- Det är väldigt tråkigt, det var väl inte ens 15 procent av eleverna kvar i slutet, men det är ju ingenting som jag kan styra över, säger Elin Abrahamsson som ändå hade fått en hel del positiva reaktioner från de elever som stannade kvar.

Dagen avslutades med en paneldebatt mellan de sju ungdomsförbunden, men om eleverna fick ut någonting av den är oklart. När en av eleverna säger att de debatterande bara pratar "skit" och att hon inte lär sig någonting av det, får hon applåder av de övriga.

Från början var Elin int-resserad av att göra ett arbete om mänskliga rättigheter och kom i kontakt med Rädda Barnen när hon hörde talas om dess projekt med barnrättsveckan.

- Jag hade aldrig hört talas om den och trodde inte att den fanns i Mora, men det gjorde den. Jag blev intresserad av att göra något liknande för gymnasieelever, säger Elin Abrahamsson som bestämde sig för just inflytande och demokrati eftersom det är valår i år och många av eleverna ska rösta för första gången.

Lena Rostock, från Rädda Barnen, höll ett av seminarierna under dagen, om härskartekniker, och hon talade även som avslutning.

- Ni som är här har vunnit någonting och dom som har gått hem har förlorat, sa hon.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons